DEL 25 D’ABRIL AL 5 DE MAIG DE 2019 AL JARDÍ DE VIVERS
DEL 25 D'ABRIL
AL 5 DE MAIG DE 2019

‘Cargos de la China imperial’: un llibre de contes xinesos sobre malsons i alliberaments

3-05-2018

Després de molts anys d’exercir la medicina, Enrique Errando Mariscal, ha decidit provar sort amb la literatura i ha publicat en la col·lecció Jam edicions de Mauro Guillén el llibre de contes Cargos de la China imperial, il·lustrats, d’una manera senzilla i graciosa, pel germà de l’autor, Pedro Errando. El llibre serà presentat aquesta vesprada en la 53 Fira del Llibre per l’escriptor i periodista Emili Piera, el penúltim llibre del qual és, precisament, Quan la Xina vingué a València. És un assumpte de xinesos.

Contes xinesos, per descomptat, encara que en la línia de Jorge Luis Borges o Franz Kafka, autor aquest últim d’un relat en el qual l’emissari és incapaç de trobar una porta de la Ciutat Prohibida perquè se succeeixen les estances, jardins i patis sense fi. Eixa és la línia dels relats, encara que és collita pròpia de l’autor les altes dosis d’ironia, tant més punxant com més fina, una ironia que s’estrena en el mateix epígraf de l’obra on s’invoca la presència de Robert Louis Stevenson: “Les amistats britàniques entre homes consisteixen a romandre callat la major part del temps i no parlar mai de temes personals”.

L’omnipresent burocràcia xinesa i el poder absolut de l’emperador (a més de la seua afició a la cuina d’avantguarda) sempre s’han pres com a exemple, també en aquest llibre, d’una vida de malson. Però vistes les aventures dels personatges d’aquest llibre, tan vulnerables com l’emperador però no més, les coses prenen un altre caire perquè intervenen l’atzar, el domini de si, la virtut i tantes altres coses. És en aquest sentit que els contes impliquen alguna lliçó moral no explicita que ni els fa perdre encant ni complexitat.