DEL 25 D’ABRIL AL 5 DE MAIG DE 2019 AL JARDÍ DE VIVERS
DEL 25 D'ABRIL
AL 5 DE MAIG DE 2019

Vicente Aupí: “La batalla de Terol va ser una edat d’or del periodisme internacional”

2-05-2018

El periodista Vicente Aupí presenta aquesta vesprada en la Fira del Llibre el seu segon llibre sobre la batalla de Terol, lliurada en l’hivern de 1937-38. El primer va ser El general invierno y la batalla de Teruel i el que ara veu la llum, Crónicas de Fuego y Nieve. Com en la campanya de Rússia, el fred anava a tindre un protagonisme considerable, com delata la foto que Henry Randall, fotògraf de les Brigades Internacionals, va prendre prop de l’Alto de las Celadas. En eixa imatge, anota: “Pol Nord, sector Terol”.

Aupí s’ha convertit en un especialista en temes del baix Aragó, inclosa la seua crua meteorologia.

La Guerra Civil espanyola mostra ací, com en tantes altres coses, la seua doble ànima: una conflagració amb armes antigues i tècniques modernes, sobretot de propaganda. Des del primer moment, les Brigades Internacionals lliuren del servei d’armes a uns pocs companys i els converteixen en fotògrafs. D’ells són part de les suggeridores imatges que apareixen en el llibre.

El marc polític-militar dels successos que es narren en aquestes Crónicas de fuego y nieve (un títol d’epopeia, com reclama el tema) és el següent: Hitler aconsella a Franco prendre ràpidament Madrid i acabar així amb la República. El general lleial, Vicente Rojo, prepara una ofensiva sobre Terol (la mateixa en la qual va participar com a aviador André Malraux) a manera de maniobra de distracció que dividisca les forces contràries i alleuge la pressió sobre la capital. Malraux contribuiria a l’esforç de propaganda a favor de la República amb el documental L’espoir. Sierra de Teruel.

De la importància de la maniobra dóna fe l’ús de forces molt disciplinades i fiables com les del Cinquè Regiment i diverses de les Brigades Internacionals.

En aquell hivern –que també va ser descrit per Georges Orwell en Homenatge a Catalunya– es va concentrar entorn de Terol el més granat de la premsa internacional en una autèntica edat d’or del periodisme: Robert Capa, Ernest Hemingway, Ilya Eremburg, Herbert Matthews o Henry Buckley, enviat especial de The Daily Telegraph; el seu fill Ramon Buckley prologa el llibre d’Aupí.

Vicente Aupí, qui es va fer periodista per influx del seu germà Antonio (a qui va dedicat el llibre), constata: “Ara que es dubta que Terol existisca, eixa batalla es va guanyar, almenys en un sentit: Terol es va convertir en centre d’atenció mundial que va atraure el millor del periodisme, especialment l’anglosaxó”.