DEL 25 D’ABRIL AL 5 DE MAIG DE 2019 AL JARDÍ DE VIVERS
DEL 25 D'ABRIL
AL 5 DE MAIG DE 2019

Jordi Raül Verdú: “El meu repte és adaptar les rondalles d’Enric Valor sense perdre el seu esperit”

2-05-2018

Esclafamuntanyes, L’envejós d’Alcalà, El ferrer de Bèlgida i Llegenda del palleter són les històries que integren la nova entrega de Primeres Rondalles d’Enric Valor (Edicions del Bullent) una col·lecció que adapta les obres de l’escriptor de Castalla per als lectors més joves. La 53 Fira del Llibre de València va acollir ahir la presentació d’aquests llibres en un acte conduït per Núria Sendra i amb la participació del responsable dels textos, Jordi Raül Verdú; Antoni Laveda, encarregat de les il·lustracions junt amb Sílvia Faus i Dani Cruz; i Enric Valor i Hernàndez, fill del cèlebre autor valencià.

Segons va explicar Verdú, la seua intenció era “realitzar una adaptació de l’obra de Valor fent-la més fàcil per a un públic infantil, d’entre 8 i 9 anys”. “Les seues rondalles són tan riques i tan complexes que s’han apartat un poc dels primers lectors” afirmà l’autor, qui considera que “quan parles amb pares et diuen que es tracta de peces massa complicades per als xiquets. Jo vaig veure eixa mancança i vaig decidir fer una feina que apropara a la gent la figura de Valor. Volem que tota la població conega, entenga i estime les rondalles. Aquestes adaptacions són un pas previ per a llegir les originals”.

D’altra banda, Verdú va reconèixer que el seu repte és “mantenir l’esperit valorià als textos, la seua essència, que es note que està ell darrere”. “És una pena que no coneguem a aquest autor com es mereix. La seua obra està tan viva com sempre, els que estem capficats en aquest projecte intentarem que siga endavant”, va afegir.

Per la seua banda, Laveda ha comentat que les il·lustracions que acompanyen tradicionalment les rondalles de Valor “formen quasi un gènere propi dins del món del dibuix”, ja que, segons la seua opinió “es van adaptant a la visió que té la societat d’allò que ens està contant l’autor, van canviant, però s’han mantingut als marges de les modes estètiques”.

“En escriure les rondalles, el meu pare volia portar al paper certa tradició oral perquè no es perdera. I, a més, volia fer-ho en un llenguatge pur, proper. A través de la rondallística, tenia l’objectiu de reflectir el tarannà, la manera de ser del nostre poble”, ha explicat Enric Valor i Hernàndez. Així mateix, ha recordat que el seu progenitor va escriure gran part de les seues rondalles durant el seu temps a presó “com una manera de fugir de la realitat”.