DEL 25 D’ABRIL AL 5 DE MAIG DE 2019 AL JARDÍ DE VIVERS
DEL 25 D'ABRIL
AL 5 DE MAIG DE 2019

Rafael Mármol: “La gastronomia valenciana ha quedat eclipsada pels arrossos”

1-05-2018

Llibres i gastronomia fan una bona parella. Prova d’això és la taula redona Cuina valenciana que se celebra aquesta vesprada en la Fira i en la qual participen Emili Piera, autor de La cuina de l’Albufera (i les marjals) (Perifèric edicions) i conductor de l’acte; Rafael Marmol, que acaba de reeditar Cocina tradicional valenciana (Samaruc), Chema Ferrer, amb Quesos Valencianos (Upwords Media); Joan Iborra, responsable de Crònica de la vall i el mercat (Afers); i Anna Muñoz, coordinadora del volum col·lectiu A mos redó (Caliu Espai Editorial).

Amb motiu de la celebració d’aquesta taula, Piera destaca la riquesa de la terra valenciana: “El nostre clima permet plantar quasi qualsevol espècie vegetal i conrear-la amb èxit”. Especialment, lloa la gastronomia de les zones de marjal, de la qual destaca dues característiques: ser una cuina de supervivència, “molt astuta quant a l’aprofitament dels recursos”, i amb “un pes inusual del component venatori”.

Per la seua banda, el cuiner i escriptor Rafael Mármol -que ja té set llibres gastronòmics publicats- destaca que és possible conèixer les ciutats a través dels seus mercats i al·ludeix a la importància de descobrir “l’arrel de cada plat, l’origen i els motius del seu naixement”. “La gastronomia de la Comunitat Valenciana és una meravella, però hi ha plats dels quals poc sabem perquè han quedat eclipsats pels arrossos”, afig. Una idea similar comparteix Chema Ferrer, qui assenyala que els valencians “no tenim un concepte clar del que és el bon menjar”. En aquest sentit, defensa la reivindicació dels formatges valencians, que, en la seua opinió no han sigut suficientment coneguts i valorats fins ara “per meninfontisme”.

La sobirania alimentària és la principal bandera d’Anna Muñoz, qui apunta al fet que la gastronomia pot ser una forma de “canviar la nostra economia” a través del consum de productes locals i sostenibles “els ingressos dels quals vagen de forma directa als xicotets productors i comerços”. En aquest sentit, assenyala que “l’auge del menjar ràpid s’està veient contestat per un major interès per l’alimentació saludable i que té en compte els processos de conreu”.

“La cuina és cultura i forma part de les nostres vides. Vulguem o no, ens marca des de la infància i per sempre”, ressalta Iborra. De la mateixa manera, assenyala que “quan cuinem amb afecte i acaronem els aliments que usem, duem a terme una labor semblant a la de l’escriptor quan crea acuradament els seus personatges perquè tinguen un sabor especial per als lectors”.