La 58 Fira del llibre se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig de 2023

Laura Ballester: “Amb la imatge arribes a un públic al que li segueix imposant el llibre”

28-04-2018

Els il·lustradors Miguel Ángel Giner Bou i Cristina Durán i la periodista Laura Ballester han presentat aquesta vesprada en la 53 Fira del Llibre la novel·la gràfica El dia 3 (Astiberri), sobre l’accident de metro ocorregut a València el 3 de juliol de 2006, en el qual van morir 43 persones i 47 van resultar ferides. Al costat d’ells han estat a més Rosa i Beatriz Garrote de l’Associació de Víctimes del Metro. “Amb la imatge arribes a un públic a qui li segueix imposant el llibre”, comenta Ballester, autora també de Lluitant contra l’oblit, el llarg trajecte dels víctimes del metro de València.

L’origen de El dia 3 està en la primera obra de Ballester. L’il·lustrador Miguel Ángel Giner va acudir a una de les presentacions del llibre. Després de fer-li una pregunta al pare d’una de les víctimes, va pensar: “Quina bona curvatura de personatges”. Després va començar a llegir l’obra i, segons afirma, a les cinc pàgines va tindre clar que la història comptava amb tots els elements per a convertir-se en una novel·la gràfica.

El día 3, Premi Ciutat de Palma de Còmic, acompanya a tres famílies durant els deu anys que l’Associació de Víctimes del Metro es va concentrar mensualment en la plaça de la Verge de València. Amb una gran sensibilitat, l’obra reconstrueix els moments clau en set capítols i un epíleg: el túnel, la versió oficial, una línia obsoleta, l’estratègia de l’oblit, el monòlit de la vergonya, altaveus contra l’oblit, el punt d’inflexió i els fruits.

“Com expliques un succés tan desagradable, com expliques el moment de l’accident, com van quedar les víctimes?”, es pregunta Ballester. “Volíem eixir de la morbositat i intentem cercar metàfores visuals”, respon Giner Bou. “Volíem explicar-ho de la forma més elegant”, completa Ballester. Per a ells, també era important fer un llibre amb el qual els membres de l’Associació de Víctimes del Metro se sentiren còmodes. “Les seues correccions i matisos han sigut fonamentals per a transmetre la sensibilitat que desprèn la novel·la”, apunta Giner Bou. “Hi havia familiars als quals els costava llegir el meu llibre i el còmic els està servint per a acostar-se. També estem arribant a un públic més jove i a la gent del món del còmic, que d’una altra manera no haguera conegut en profunditat aquesta història”, reflexiona Ballester.

A més del llibre de Ballester, els autors han pres com a referència el documental La estrategia del silencio de Barret Films, així com el material recopilat en la web 0responsables.