La 58 Fira del llibre se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig de 2023

La Fira del Llibre acull una exposició de 71 il·lustracions sobre la llei mordassa

28-04-2018

El públic de la 53 Fira del Llibre ha omplert aquest matí els Jardins de Vivers de València en el primer dia no laborable de celebració de l’esdeveniment. Entre les activitats celebrades durant el matí, el recinte ha acollit la inauguració de l’exposició gràfica Mordassa. Açò no va de gats, una mostra col·lectiva organitza per l’Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana (APIV) que aborda les conseqüències i implicacions de la Llei Orgànica de Protecció de la Seguretat Ciutadana, coneguda com a llei mordassa. La mostra, comissariada pels il·lustradors Núria Tamarit i Elías Taño, podrà visitar-se fins al pròxim 6 de maig en l’Espai dels Editorials Valencianes de la FIra.

L’exhibició està composta per 71 il·lustracions realitzades tant per membres d’APIV com per altres persones convidades per l’entitat. Cada participant ha realitzat una proposta visual sobre la llei, aprovada en 2015 i de la qual New York Times va afirmar: “Porta records dels pitjors dies del règim de Franco i no procedeix d’una nació democràtica”.

“Ens semblava un tema molt important sobre el qual reflexionar; creiem que l’art és una excel·lent eina de difusió per a donar visibilitat a aquest problema que tant ens afecta com a societat”, explica Tamarit, qui reivindica que els il·lustradors puguen unir la seua veu a la crítica col·lectiva “a través del seu treball”. En aquest sentit, la comissària ha defensat la il·lustració com “una tècnica molt directa i impactant” per a transmetre missatges de rellevància.

Tamarit ha explicat que APIV va donar “absoluta llibertat” als 71 artistes participants per a reflectir a través del seu estil, estètica i llenguatge propis els aspectes de la llei que més els preocupaven. L’objectiu de la mostra és, segons assegura, “donar un toc d’atenció a la ciutadania”. “Espere que els visitants de l’exposició troben un espai per a qüestionar-se allò que ens envolta i en el que potser no havien pensat fins ara. Tant de bo els servisca per a adonar-se que estem vivint les conseqüències de la Llei Mordassa en el nostre dia a dia”, afirma.

La mostra no vol ser solament un compendi d’imatges, sinó que és sobretot una invitació a “seguir escrivint, dibuixant i conversant” sobre qüestions que indignen a la ciutadania. Una invitació a “seguir construint el dret a portar la contrària”, a “seguir denunciant lleis injustes”.

Altres activitats

La Fira també ha acollit una entrevista a l’escriptora i periodista d’investigació Pilar Urbano sobre La Pieza 25 (La Esfera de los Libros), així com la presentació dels llibres Nou homenatge a Catalunya (Ara Llibres), del periodista valencià Vicent Partal, director de Vilaweb, i August Gil Matamala. Al principi de tot hi ha la guerra (Sembra Llibres), de David Fernàndez i Anna Gabriel, ex portaveus de la CUP en el Parlament de Catalunya. El llibre de Partal és una recopilació periodística al voltant del procés, mentre que el de Fernàndez i Gabriel, dedicat a Guillem Agulló i prologat per Julià de Jòdar, és una biografia política de l’advocat Gil Matamala, qui va evolucionar cap a l’independentisme des de la seua militància juvenil comunista. L’advocat va defensar els processats més diversos, tant durant el franquisme com després, per diversos conflictes socials, laborals i polítics; un dels últims va ser Jordi Cuixart, dirigent d’Òmnium Cultural. El llibre de Fernàndez i Gabriel planteja la constitució d’una república catalana com una possibilitat accessible i real. Segons ha afirmat Fernández: “El món va entendre que hi ha un model, el millor del món, de país”.

La Fira també ha acollit una trobada entre dos escriptors en castellà plenament consagrats com són Vicente Molina Foix i Guillermo Carner, un dels Novísimos. La conversa ha girat al voltant del llibre de memòries de Molina Foix, El jove sense ànima, amb portada de l’artista Carmen Calvo. A la mateixa hora, l’editorial Bromera presentava els poemaris La llum del curtcircuit, de Josep Lluís Roig; A la intempèrie, de Josep Ballester; Iconòstasi, de Josep M. Balbastre; Aquelles solituds d’on veníem, de Josep Manuel Vidal, y Geografies de l’atzar, d’Alba Fluixà.

A més de diverses activitats infantils, com el taller de reciclatge de plàstic amb el còmic Meduses, organitzat per la Fira en col·laboració amb l’Oceanogràfic, s’han presentat les obres Días que valieron la pena, d’Ana Basanta, i 4 grados bajo cero (Sargantana), de Nacho García Nas; també s’ha celebrat la taula redona “Editorials independents de poesia”

La 58a Fira del Llibre de València ha rebut una subvenció de 10.000 euros de la Diputació de València, destinada a la instal·lació de les casetes dels expositors.