La 58 Fira del llibre se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig de 2023

Carme Riera: “Abans la gent llegia compulsivament, ara és necessari el màrqueting “

27-04-2018

La 53 Fira del Llibre ha reunit a les escriptores Carme Riera (Palma de Mallorca, 1948), Carmen Amoraga, (Picanya, 1969) i Marisol Sales (València, 2000) per a abordar la creació literària en diferents etapes vitals en la taula redona “Tres generacions juntes”. Yolanda Barambio, periodista i editora, ha moderat aquest debat, que ha realitzat un recorregut des dels inicis literaris de cada autora fins a la publicació de les seues últimes novel·les.

Malgrat la diferència generacional, les tres escriptores van tindre una incursió similar en el món editorial. Des de xicoteta Carme Riera, Premi Nacional de les Lletres i membre de la Real Acadèmia Espanyola, escrivia contes. Un amic escriptor els va portar a un primer editor que mai els va publicar. Més tard li van parlar de l’editorial Laia, a la qual va fer arribar el manuscrit. Als 15 dies li van cridar per a publicar Et deix, amor, la mar com a penyora amb motiu del Dia del Llibre de 1975 perquè “a la persona que els va llegir li van agradar”, apunta Riera. Els inicis literaris de Carmen Amoraga, directora general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat, es remunten als seus inicis com a lectora: “Sempre em recorde escrivint contes, relats, novel·les curtes…” Animada per persones de confiança, va presentar una d’eixes històries a diversos premis fins que va guanyar lel premi Ateneo Joven de Sevilla i Para que nada se pierda fuera publicada per Anaya en 1997. Marisol Sales va escriure La noche roja amb 12 anys. Originalment l’havia escrit a mà. Quan els seus pares la van passar a ordinador i van enquadernar per a regalar-li-la, un veí els va suggerir enviar-li-la a un amic autor amb contactes en l’editorial Bohodón, que va decidir publicar-la immediatament l’any 2014.

Per a Amoraga, que acaba de publicar Basta con vivir (Destino), el principal canvi generacional radica en la tecnologia: “Ha canviat la relació entre autors i lectors”. “Abans existia un abisme que es trencava en esdeveniments com les fires del llibre i ara eixe contacte és quasi íntim i immediat”, explica. “Els autors volem que ens lligen i ara tothom té l’oportunitat de ser llegit”, afirma. En la mateixa línia apunta Marisol Sales, que amb En su nombre acaba de tancar la tetralogia Las crónicas del Ángel (Bohodón): “Jo no he hagut d’adaptar-me, he crescut en l’era digital”. “Internet ha suposat un canvi important i ho ha facilitat tot”, considera. Per la seua banda, Carme Riera, que ha signat en la Fira exemplars de la seua última novel·la Venjaré la teua mort (Alfaguara), comenta que en els anys 80 “existia un interès en la literatura de dones perquè podien trobar-se reflectides i açò ens va ajudar molt”. “He tingut molta sort perquè els editors mai m’han rebutjat”, subratlla, i assenyala un canvi significatiu en la promoció: “Abans la gent llegia compulsivament i ara és necessari el màrqueting”.

Cap de les tres autores comparteix la distinció entre literatura d’homes i literatura de dones. Per a Carme Riera “existeix una literatura bona i una literatura dolenta”, mentre que Amoraga rebutja “l’empremta de gènere menor que s’associa al concepte literatura de dones”. Marisol Sales opina que “la literatura està oberta a tot el públic que vullga gaudir d’ella. El lector ha de deixar-se portar per la història”.

Les tres autores presenten novetats

La participació de Carmen Riera, Carmen Amoraga i Marisol Sales coincideix amb la presentació i signatura d’exemplars dels seus últims llibres. Riera publica Venjaré la teua mort (Alfaguara), la seua segona novel·la en el gènere d’intriga després de l’èxit de Naturaleza muerta i com a punt de partida d’aquesta última història en un moment en què no sabia com acabar-la. L’autora mallorquina considera que ha aportat al gènere sentit de l’humor; “és una novel·la molt humorística”.

Basta con vivir (Destino) és l’última novel·la de Carmen Amoraga. Un personatge solitari i la tracta de dones conviuen en aquest relat en el qual l’autora indaga en els mecanismes de la resilència, el creixement personal i la força de la solidaritat entre dones. Amb ella, Amoraga vol invocar el poder transformador de la literatura: “Llegir ajuda sempre”.

Per la seua banda, Marisol Sales tanca la tetralogia “Les cròniques de l’Àngel” amb En su nombre, que acaba d’arribar a les llibreries. La jove escriptora avança que ja es troba immersa en una nova novel·la i que serà una distopia.

La 58a Fira del Llibre de València ha rebut una subvenció de 10.000 euros de la Diputació de València, destinada a la instal·lació de les casetes dels expositors.