La 58 Fira del llibre se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig de 2023

La Fira, un espai de diàleg al voltant de l’actualitat i creació literàries

24-04-2018

La 53 Fira del Llibre es converteix en un espai de diàleg que reuneix a autors i experts per a debatre sobre les obres i altres temes de l’actualitat literària, i on es convida al públic a formar part activa. Al llarg dels onze dies que dura la cita s’han programat 41 actes sota el format de trobades, taules redones, conferències i presentacions que tindran lloc en diferents ubicacions com l’Espai Autors-Caixa Popular, el Microespai, l’Espai Plató, les sales Museu 1 i 2, i el Pati del Museu.

El primer dia de la Fira del Llibre, el 26 d’abril al matí, comença amb un encontre entre productors, guionistes i autors de novel·la en la I Jornada d’Adaptació d’Obres Literàries, organitzada per EDAV (Escriptors de l’Audiovisual Valencià). A la vesprada, David Trueba protagonitzarà un encontre amb lectors amb motiu de la publicació de Tierra de campos, mentre que el Microespai acollirà “Per què tu pots llegir i jo no? Acostant la “lectura fàcil””, a càrrec de Plena Inclusió CV. El divendres 27 es concentren dues taules redones; una sobre el “Fenomen Pàtria”, en la qual participen María García-Lliberós, Carmen Velasco, Justo Serna, José Vicente Peiró i Juan Luis Bedins, i una altra sobre “Medicalització de la societat actual: necessitat, hiperconsum o interessos econòmics”, a càrrec d’Eduardo Zafra, Alfons Polo i ACDESA (Associació en Defensa de la Sanitat Pública) a partir del llibre L’expropiació de la salut, de Juan Gervás. Per la seua banda, la Confederació Gonzalo Anaya oferirà una xarrada sobre la conveniència de crear a casa espais favorables a la lectura a “Llegir en família”. En aquesta jornada se celebraran a més els encontres amb Juan Eslava Galán, Fernando Delgado, Manuel Rivas i l’encontre generacional amb les escriptores Carme Riera, Carmen Amoraga i AroaMoreno. El dissabte 28 estan programats al matí els encontres amb Vicente Molina, Guillermo Carnero i Pilar Urbano. La Fira albergarà també la presentació de les últimes publicacions de poesia d’editorials independents, a més de l’últim Premi de Poesia Jove Francesc Garriga, Sostre de carn, de Maria Isern. Ja a la vesprada, en l’Espai Plató realitzaran una entrevista a Moruena Estríngana, es presentarà la iniciativa “Un año de autoras”; i els periodistes Eugenio Viñas, Joan Manel Oleaque i Carlos Aimeur debatran sobre “La ruta del bakalao” a partir de l’assaig En Èxtasi d’Oleaque. El diumenge, 29 d’abril, dues taules redones sobre “La visibilitat creativa de la dona en la novel·la”, amb Marta Sanz, Pilar Sánchez Vicente i Charo Nogueira; i “El futur de la lectura i de les biblioteques”, a càrrec d’ACICOM, ocuparan la vesprada. L’últim dia d’abril està reservat a la taula redona sobre la iniciativa “Va de Llibres” per a visibilizar les obres i els i les escriptores de llengua valenciana.

El festiu 1 de maig comença amb l’encontre amb Mariano Bueno, i les taules redones “Futurs imperfectes i distopies possibles”, sobre obres de ciència ficció, i “Les sèries de TV, què és millor, el llibre o la sèrie?”, amb Mikel Labastida, David Brieva i Áurea Ortiz. A la vesprada se celebraran la taula sobre “La cuina valnciana”, així com la conferència “La novel·la negra de suspens i terror, més enllà del sotrac”, per Tito del Muro. El 2, 3 i 4 de maig caldrà esperar a la vesprada per a gaudir per ordre cronològic de “Les fires del llibre: tendències i innovació”, pel director de la Fira del Llibre de Madrid; de la presentació del material coeducatiu “Contes familiars”; de la taula redona sobre novel·la negra a càrrec de Víctor del Árbol, Lorenzo Silva i Elia Barceló; de la taula dedicada a l’escriptor Rafael Chirbes amb motiu de la traducció al valencià de La bona lletra; de la taula “Homes per la igualtat”, amb Ritxar Bacete, Octavio Salazar i Nuria Coronado, i de les presentacions dels llibres Ese otro que hay en ti/Satélites, de Juan Ballester Colomer i Almudena López Molina.
El cap de setmana de clausura de la Fira, el 5 i 6 de maig, presenta una agenda repleta amb encontres com els protagonitzats per Nieves Herrero, Reyes Monforte i la internacional Sarah Lark, i presentacions com la del Premio Nadal Un amor, d’Alejandro Palomas; el Premi Octubre Joan Fuster d’Assaig i el llibre La carta aèria, de Nicole Brossard; i la col·lecció PsicoCuentos. Amb l’ànim de crear un col·loqui i sota l’epígraf “La repressió franquista al País Valencià”, també es presentaran les obres Honrarás a tu padre y a tu madre, de Cristina Fallarás; Mujeres y represión franquista. Una guía para su estudio en Valencia, de Carlos Fuertes Muñoz i Vicenta Verdugo Martí; Tiempo de sombras. La represión en Alcoi. Desde la Guerra Civil a los años 70, d’Àngel Benito, Francisco Moreno i Josep Lluis Santonja, i Maquis i masovers: entre la resistència, la supervivència i el terror, de Raül González Devís. Així mateix, el club de lectura Edeta de Llíria abordarà Hamlet. Per la seua banda, Pilar Bellés impartirà dues conferències a partir dels seus llibres Las pinturas rupestres y el papel de la mujer en la prehistoria, i Diario de una tomadura de pelo múltiple, a propòsit de les injustícies en els lloguers d’habitatges. Finalment, els temes que ocuparan les taules redones són “Periodistes que novel·len”, a càrrec de Lluis Foix, Amparo Tórtola, Emili Piera i Susana Fortes; “Psicópates, assassins i mites. El mal en la novel·la”, en la qual participaran Juan Rojo Moreno, Juanjo Braulio, Julio César Cano i Blas Ruiz Grau; i “El relat”, amb Fernando Iwasaki, Mª Fernanda Ampuero i Kike Parra.