La 58 Fira del llibre se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig de 2023

Espectacles, tallers, exposicions i recitals inunden la 53 Fira del Llibre

20-04-2018

Els expositors replets de novetats editorials no són l’únic atractiu de la Fira del Llibre, que un any més torna a acollir nombroses activitats culturals. Així, del 26 d’abril al 6 de maig, València serà l’escenari on es desenvolupen multitud d’espectacles, tallers, exposicions i recitals per a tots els gustos. La majoria d’aquests esdeveniments tindrà lloc en el propi recinte de Vivers, però també hi haurà uns altres que es podran gaudir en diferents punts de la ciutat, com el Mercat Central o la Rambleta. En aquests dies, la Fira ho inunda tot.

Espectacles

La programació d’espectacles començarà el 27 abril amb ¡Qué bueno que viniste!, en el qual seran narrades diferents històries relacionades amb el vi: des de les peripècies de Bacus fins als xicotets esdeveniments d’una taverna familiar. D’igual manera, el 28 d’abril tindràn lloc dos espectacles. Un d’ells se celebrarà al Mercat Central i portarà per títol  A cau d’orella. Aquesta iniciativa pretén fomentar la lectura en espais alternatius “que visibilitzen el llibre i l’acte lector” i crear “una associació d’idees entre consum i consum cultural”. El segon espectacle del dia serà Drawing Fighters, un acte que barreja música i combats d’il·lustració en directe i que està organitzat per l’Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana – APIV.

El 29 d’abril Nelo Sebastián, Lidia Gurianova i Jaime Sebastián convertiran la presentació de Gabinete poético en “una experiència interactiva per a un únic espectador que explora l’imaginari creatiu del visitant, utilitzant-lo per a construir una peça única a través del joc amb el teatre d’objectes, les ombres, la poesia i la música”.

Els amants de la poesia trobaran el seu espai el dia 30 amb l’espectacle multidisciplinari itinerant La Estratega: un cant a la poesia viatgera. Aquesta activitat parteix de 9 poemes de l’actriu i poeta xilena La Corinina, als quals se’ls sumen la guitarra de Daniel Bardon i el clarinet d’Ellen Indigo. Aquest mateix dia, també hi haurà temps per al rock gràcies al concert del grup valencià Stereozone.

L’1 de maig se celebrarà un cercavila de tabals i dolçaines pel recinte firal en el qual l’agrupació Estrela Roja de Benimaclet interpretarà melodies tradicionals i actuals.

L’espectacle ¡Qué casualidad!, programat per al 2 de maig, parteix d’una frase de Milan Kundera per a desenvolupar una narració en la qual es convida a reflexionar sobre la casualitats i l’existència. Un dia després, els assistents a la fira podran participar en Del somni a la poesia, un espectacle a càrrec d’Argila de l’Aire i en el qual s’entremesclen poesia, música en directe i textos transformats en cançons. En aquesta data també es projectarà una sessió especial del Cicle de Cinema SESIÓN DE INCÓGNITO en Espai Rambleta, amb motiu de la celebració de la Fira del Llibre de València. L’agenda d’espectacles finalitzarà el 4 de maig amb el concert de Tesa en el qual es presentarà el seu disc Al-Tesa.

Recitals

L’oralitat està en l’inici mateix de la literatura. Per això, els recitals juguen un paper molt especial en la programació de la Fira del Llibre. L’homenatge a José Watanabe serà el primer d’ells i tindrà lloc el 26 d’abril. En aquesta trobada organitzada per l’Associació Concilyarte es compartiran diferents poemes relatius a la vida i a l’obra del poeta llatinoamericà.

El 27 d’abril i sota el títol de Poesia per al cor, el grup Calíope del Espacio Cultural Ítaca recitarà composicions de diferents autors, des de Sonatina, de Rubén Darío fins a La Higuera, de Juana de Ibarbourou. També en eixa jornada tindrà lloc el recital Vicent Andrés Estellés i Miguel Hernández, dos valencians de paraula, a càrrec de Vicent Camps.

L’endemà estarà especialment carregat de poesia. Així, la 53 Fira del llibre acollirà un recital a càrrec de Luís García Montero, Carlos Marzal i Xelo Cantel, i un altre anomenat Poesia per a adolescents, que estarà protagonitzat per Miguel Gane. A més, en aquesta mateixa data es realitzarà el recital i presentació del poemari Desierto, de Manuel Emilio Castillo (Ediciones Vitruvio). Tancarà la programació de la jornada l’autor Pablo Manrique Yebra, qui s’encarregarà de recitar els poemes del seu llibre Corazón oscuro.

El 29 d’abril començarà amb una lectura de relats de Vicente Marco en la qual l’escriptor narrarà de forma dramatitzada alguns dels millors textos de la seua última antologia El desorden de los números cardinales. Aquesta jornada és també la triada per a la presentació i lectura dramatitzada de Maldito otoño. Maleïda tardor de la mà del col·lectiu La Subterránea.

La incessant activitat del 29 d’abril continuarà amb la programació de recitals poètics a càrrec de Versillos a la Mar, així com amb la presentació i recital poètic de Poeta en Nueva York. Poetas de Tierra y Luna, un homenatge col·lectiu a Federico García Lorca que duran a terme Lola Andrés, Viktor Gómez, Pablo Blanco, Jorge Ortiz, César Márquez, entre uns altres.

Per la seua banda, el 30 d’abril tindrà lloc la presentació del nou poemari de Roc Casagran, Direm nosaltres, en la qual l’autor estarà acompanyat per la música de Borja Penalba i Mireia Vives. Un dia després es presentarà el poemari Apenas amb un recital de poemes realitzat pel seu autor, David Trashumante, i la poeta Begonya Pozo.

Sengles recitals tindran lloc el 3 i el 4 de maig: el primer a càrrec dels poetes i escriptors socis de l’Agrupació Literària Amics de la Poesia i el segon, anomenat Poetes valencians, dut a terme per Vicent Camps. D’igual manera, el 5 de maig es presentaran els contes de Soñarte: Embolic al Parc, Blau i La Lola a través d’una narració acompanyada de música de guitarra en directe. També en aquesta data, Paco Zarzoso realitzarà una lectura dramatitzada de Querencia. Los esperantistas.

El 6 de maig és el dia escollit per a una sessió de micro obert en la qual tindrà lloc la lectura de textos dels socis de la Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. També en aquesta jornada se celebrarà el recital i presentació de les novetats de la col·lecció de poesia Fusell de lletres: Amb línies Vives (Berna Blanch), Insomne vida sonora (Merce Claramunt) i La mort del clown (Pere Bessó), amb l’acompanyament a la guitarra d’Enric Casado.

Tallers

Els tallers constitueixen una part fonamental de la Fira i n’hi ha de molt diferents temàtiques. El primer d’ells serà impartit el 26 d’abril per Carolina Utiel sota el títol Detente, respira y siente. En ell s’abordaran assumptes com la lectura, l’expressió i l’emoció. A més, aquest taller celebrarà una segona sessió el dia 3 de maig per a aquells que no puguen assistir a la primera trobada.

Aquells que tinguen ànima d’escriptor gaudiran sens dubte amb el taller d’escriptura creativa que tindrà lloc el 28 d’abril gràcies a l’autor Vicente Marco, qui exposarà les principals claus per a aconseguir eixir airós del no sempre senzill procés d’escriure.

Per la seua banda, els amants de la novel·la gràfica tenen una cita l’1 de maig en el taller de còmic que impartirà Joseph L. Solomon, autor de Cuero y Cristal. Finalment, el 6 de maig, l’escriptora i formadora Ana Añón Roig realitzarà un taller d’escriptura creativa dirigit a aquelles persones que tinguen inquietud per escriure o millorar la seua expressió escrita.

Exposicions

La Fira també acollirà tres exposicions. D’una banda, “Mordassa. Açò no va de gats“, organitzada per l’Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana (APIV) amb el comissariat de Núria Tamarit i Elías Taño, presenta una amplia visió gràfica sobre la coneguda com a llei mordassa a través de 77 il·lustracions de socis i sòcies d’APIV i d’altres persones convidades. D’una altra, “Asterix. Exposició d’imatges”, organitzada pel Grupo Anaya i la Fira, presenta una selecció de làmines amb imatges, making of i esborranys que mostren el procés de creació d’alguns dels personatges. Per últim, l’Associació Nous Comportaments Artístics (ANCA) i la Fira programen la mostra “Libres objecte, eines d’art”.