La 58 Fira del llibre se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig de 2023

La Fira col·labora amb les escoles en el foment de la lectura

10-04-2018

Com ja és habitual en cada edició, la 53 Fira del LLibre dedicarà part de la seua programació a activitats d’animació i foment de la lectura dirigides a col·legis i centres d’Educació Secundària. En col·laboració amb la Generalitat Valenciana, ha programat 50 activitats per a escolars d’Infantil, Primària, Secundària i Batxillerat, que inclouen des de trobades amb autorscontacontes, tallers i espectacles. Totes elles es realitzaran en horari escolar durant els dies de celebració de la Fira.

Trobades amb autors

Els dies 26, 27 i 30 d’abril, i el 2, 3 i 4 de maig, els i les alumnes de Primària, ESO i Batxillerat tindran l’ocasió de conèixer i debatre en la Fira amb els autors de les obres que prèviament hauran treballat a classe. Destaca la presència d’autors i obres escrites en valencià que posen en valor la creació literària infantil i juvenil en aquesta llengua.

El 26 d’abril, primer dia de la Fira, els de primer cicle d’ESO es reuniran amb Vicent Dasí al voltant del llibre El millor dels 22. D’altra banda, els de segon cicle de Secundària i els de Batxillerat mantindran una trobada amb Albert Toldrà sobre Paraula i passió. Sant Vicent Ferrer, predicador, coincidint amb el Jubileu Vicentí.  La tertúlia amb Raquel Ricart sobre El ciutadà perfecte estarà reservada als xics i xiques de Batxillerat. L’endemà, xiquets i xiquetes de tercer de Primària intercanviaran opinions amb motiu de l’expressió “La delicada de Gandia” i l’obra de mateix nom de Vicent Llorca. Per la seua banda, la poetisa Josepa Montagut i Mariner mostrarà a escolars de segon cicle de l’ESO les manifestacions d’una societat patriarcal a través del seu poemari Des del Sud fins al Nord, una llàgrima parla; i Xavier Aliaga aprofundirà amb el mateix públic sobre la seua última publicació El meu nom no és Irina. El 30 d’abril, les convocatòries es dirigeixen a alumnes de primer i tercer cicle de Primària, i de primer cicle d’ESO. El primer grup gaudirà de l’animació lectora de l’obra d’Anna Miñana; Marieta i el llapis misteriós, mentre que els segons participaran en la tertúlia sobre Els mons de la iaia i Llampuga, llampega, de Miquel Puig. Els més xicotets de Secundària acudiran a les trobades amb motiu de L’esperit del Cabanyal, de Teresa Sanchis Labiós; Per sis granets de magrana, d’Anna Ballester; No és la derrota, sinò el vent, de Jesús M. Tibau; i El misteri de la mansió cremada, de Miguel Ángel Giner, Núria Tamarit i Xúlia Vicente.

El dos de maig serà la jornada amb més presència d’autors. Per a Batxillerat estan contemplades les cites amb Víctor Labrado al voltant dels llibres Quan anàven a l’estraperloTirant; i Mercé Climent, a propòsit de la seua antologia poètica sobre Gloria Fuertes. Anabel Botella presentarà Dos instantes als de segon cicle de l’ESO. I per a segon cicle de Primària, Teresa Broseta conversarà sobre Supermara, superheroïna per sorpresa; Empar de Lanuza i Paulapé sobre Aixòva ser i fou, i Fina Girbés sobre Versos banyats. Les sessions amb autors i autores programades per al 3 de maig inclouen a Empar Bria amb Didín vol ser periodista; a Pasqual Alapont amb Quin sidral de campament; a Josep Millo amb Per què tot em passa a mi?; i a Fani Grande amb Jo sóc així, i això no és un problema. Estan dirigides a alumnes de segon cicle de Primària, primer i segon cicle de Secundària i Batxillerat, respectivament. Finalment, el 4 de maig, visitaran la Fira xics i xiques de tercer cicle de Primària i primer cicle d’ESO per a trobar-se amb Mercè Climent, autora de La flauta màgica; i Anna Ballester, autora de Maleïda poma!.

Racó del conte

Els contacontes són un clàssic de la Fira del Llibre. Pensats per a xiquets i xiquetes d’Infantil i Primària, començaran el 27 d’abril amb El petit món del Petit Príncep, a càrrec d’Assumpta Mercader; i la narració de Domingo Chinchilla. El 30 d’abril serà el torn de Blai Senabre, i de l’animació lectora al voltant de “Els contes del Sambori”. La contacontes Eva Andújar visitarà la Fira el dos de maig. I el tres de maig ho farà un dels autors infantils imprescindibles a la Fira, Carles Cano, que, de fet, va ser l’autor homenatjat en la passada edició. Aquest mateix dia tindran lloc, a més, els contacontes i tallers al voltant El món de Pao, per Josep Sorribes i Paolo Ferrando; i “La bruixa Xocolata”,  per Silvia Colomer i Sergi Olcina. La lectura de Núria Urioz i el contacontes La carabassa Tomasa, de Xaro Navarro, estan reservats per al divendres, 4 de maig.

Tallers

Els tallers són una altra forma d’incentivar la lectura entre el públic infantil i juvenil. El 26 d’abril se celebrarà un taller sobre responsabilitat tributària a partir del llibre No sigues rata!, de Teresa Broseta i Toni Cabo. La xarrada sobre el llibre A mi, què em passa? aproparà la diversitat de boca de la seua autora, Carme Morera; mentre que Anna Oliver tractarà els micromasclismes i altres aspectes de la violència de gènere a partir del seu llibre Parlem d’amor? Tu tries. El 27 d’abril tindran lloc la “Macedònia de contes”, un taller que reuneix a diferents protagonistes de contes clàssics en una nova història; el club de lectura sobre Iván en la ciudad, de Belén Monreal; i el contacontes musical Melcioret vol ser músic, de Miquel Àngel Múrcia i David Palmer. Un taller d’il·lustració acompanyarà al contacontes ja esmentat “La bruixa xocolata”, el 3 de maig; i els xicotets i xicotetes aprendran què és un bestiari en el taller “Algú ha vist al senyor Larsen?”, d’Aitana Carrasco.

Espectacles

L’animació lectora transcendeix la narració oral per a acostar obres i autors a través del teatre, les titelles o el recital. La zanahoria gigante és una proposta a càrrec de Pàmpol Teatre que barreja diversos contes que transcorren en els boscos, i que es representarà el 26 d’abril per a xiquets i xiquetes de Primària. Per a mateix públic és la narració oral amb titelles El dia de Ramiro, d’Ameba Teatre, que se celebrarà l’endemà. D’altra banda, el 30 d’abril, David Vid presentarà als i les joves d’ESO i Batxillerat la figura d’Ovidi Montllor a través de les seues cançons i poemes. En la mateixa jornada, la companyia CRIT escenificarà amb Passos lleugers, escenes de dones reals víctimes de violència històrica i familiar, documentades per Aministía Internacional. El dos de maig, el públic infantil gaudirà del teatre d’objectes Història d’un zero, de Teatre Buffo; i el juvenil de Joanot, un monòleg humorístic sobre el cavaller valencià Joanot Martorell, de Escalfit Teatre; i Del jove Estellés, on es farà un recorregut per la vida del poeta a partir de la seua obra amb motiu del 25 aniversari de la seua mort. El tres de maig estarà exclusivament dedicat al cicle d’Infantil amb Què cap en aquest cap?, un espectacle didàctic per a aprendre les parts de la cara, desenvolupat per Irene Verdú i María Martínez a partir de la col·lecció de llibres “El Príncep Preguntador”. Finalment, el quatre de maig, Primària assistirà a les activitats Pluja de contes, de Esglai Companyia Teatral; i Interestel·lar: contes màgics, un viatge a través de l’univers a càrrec de Culturama. De nou, David Vid, recrearà la vida i obra de l’autor de Sueca en Del jove Fuster, per a Secundària i Batxillerat.