La 57 Fira del llibre se celebrarà del 28 d'abril al 8 de maig de 2022

Els humoristes Oriol Jara i Ramón Pardina presenten els seus últims llibres en la Fira

30-04-2017

Els humoristes i escriptors Oriol Jara i Ramon Pardina van convertir ahir al vespre l’escenari del Microespai de la Fira del Llibre en les taules d’un teatre de comèdia per a la presentació de Kim Jong-un, estimat diari i de El club del homes amb bigoti, les seues noves obres, respectivament. Tant Jara com Pardina procedeixen de la mateixa escola en haver treballat en l’elaboració de guions per a Buenafuente, Cracòvia i Polònia. Ara és l’editorial de Cullera El Petit Editor la que publica ambdues obres.

La presentació ha abundat en gestos de provocació al públic. El primer, un suposat diari íntim de Kim Jong-un, va ser tret clandestinament de Corea del Nord gràcies a l’acció heroica del contraespionatge. El segon, El club del homes amb bigoti, és una compilació de relats breus escrits segons els models de Quim Monzó, Sergi Pàmies i Jordi Puntí. Contes com La magnitud de la comèdia o el que explica la vida d’un jugador de l’alcoià sense moral donen mostra del to absurd dominant. Pardina havia publicat anteriorment La novel·la que no he escrit mai i El jugador de futbolí que volia córrer la banda. Com a mostra de l’estil dels dos guionistes, Jara va afirmar: “L’actual dictador de Corea del Nord és un dels dos grossos de la família, té el cervell d’un xiquet i no dels més llests de la classe i és un consentit i un malcriat”. Sobre la seua obra, va afegir: “És una sàtira però amb molt sexe”.

La Diputació de València ha atorgat una ajuda de 10.000 euros per a la realització de la 57 Fira del Llibre de València.