La 58 Fira del llibre se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig de 2023

VLC Negra presenta la seua cinquena edició en la Fira

29-04-2017

Aquesta vesprada s’ha celebrat en la Fira del Llibre la presentació de la cinquena edició de VLC Negra, que tindrà lloc del 5 al 15 de maig en diferents espais de València. Els seus directors, els escriptors Bernardo Carrión, Jordi Llobregat i Santiago Álvarez, han avançat les novetats d’aquesta nova cita que comptarà amb la presència del suís Joël Dicker i de l’escocés Phlilip Kerr, encara que també tindrà com convidats destacats a autors nacionals com Víctor del Árbol i Carlos Zanón.

En el seu cinquè aniversari VLC Negra comptarà amb 150 artistes en més de 100 activitats, entre presentacions, trobades amb autors, taules redones, tallers, recitals, clubs de lectura, teatre, concerts, exposicions de fotografia i activitats infantils. El festival aborda a més aspectes insòlits del gènere com la seua incursió en els videojocs. També celebrarà una vetlada gastronòmica i literària en la Sala Russafa i, per primera vegada, VLC Negra eixirà fora de la ciutat amb “Històries amb bouquet”, un recorregut amb el xef escriptor Xabier Gutiérrez pel celler La Vinya a La Font de la Figuera. Així mateix, el certamen atorgarà els Premis VLC Negra 2017, el Premi Francisco González Ledesma i els premis de curtmetratges 360VLCNEGRA.

Jordi Llobregat ha fet un balanç de les cinc edicions per a concloure que “la continuïtat ha sigut possible gràcies a que la gent ha respost a actes com el protagonitzat per Pierre Lamaître, que ha consolidat el prestigi internacional del certamen, i a la col·laboració amb els festivals de Fontignac i Toulouse”. En la seua primera edició ja va poder comptar amb la col·laboració d’Andreu Martín i Juan Madrid i posteriorment amb Alicia Giménez Bartlet, Petros Márkaris i Yasmina Khadra. Altres escriptors participants han sigut Carlos Somoza, Rosa Montero, Dolores Redondo o César Pérez Gellida. Enguany i en successives edicions els directors del certamen volen potenciar el paper dels clubs de lectura i les activitats en col·legis per a fomentar la lectura de novel·la policíaca.

Tant Jordi Llobregat com Santiago Álvarez i Bernardo Carrión són autors de novel·la. Aquest últim acaba de publicar Sin piedad punto org, mentre que les últimes novel·les de Llobregat i Álvarez són El secreto de vesalio i La ciudad de la memoria, respectivament. Els tres van fundar el certamen de novel·la negra VLC Negra en 2013.

 

Activitats vespertines

Aquesta vesprada també s’han presentat els llibres Escuela de padres de niños de 0 a 6 años, d’Òscar González; On son les claus?, de Carles Cano, il·lustrat per Aitana Carrasco; Carteles de cine. Arte en imégenes, d’Emilio Sanchis; El club dels homes amb bigot, de Ramon Pardina; Kim Jong-un. Estimat diari, d’Oriol Jara; Relatos con banda sonora, de Valencia Escribe; Assinato en el congreso, de Chesús Yuste i Penev i Llopis, de Xavo Giménez.

A més, s’han representat els espectacles ’20 anys d’APIV. Combat d’il·lustradors’ i ‘Amort’, a càrrec d’Almudena Francés i s’ha presentat el programa de lectura de Kumon i la nova Guia de la BRK. Així mateix, s’han celebrat tres taules redones: ‘5 años de Valencia Negra’, ‘La socialdemocracia ha muerto ¿Qué hacemos con el neoliberalismo’ i ‘Leer es como un videojuego’.

La 58a Fira del Llibre de València ha rebut una subvenció de 10.000 euros de la Diputació de València, destinada a la instal·lació de les casetes dels expositors.