El filòleg, lingüista i professor universitari Santiago Posteguillo (València, 1967) ha presentat aquest matí en la 52 Fira del Llibre l’obra acadèmica Los relatos de Carson McCullers. Viaje hacia la génesis de un estilo, editat per Publicacions de la Universitat de València (PUV). “No és un llibre de divulgació, sinó un manual per a especialistes i acadèmics amb la intenció de difondre l’obra i la importància de l’escriptora nord-americana Carson McCullers (1917-1967), la Mozart de la literatura, en la mesura en què amb només 16 o 17 anys escrivia relat curt, el germen de la seua obra novel·lística posterior”.
Posteguillo ha decidit recuperar la recerca que va fer sobre aquesta autora contemporània per a la seua tesina doctoral. “La seua obra El cazador es un corazón solitario (1940) és un dels cent millors llibres de la literatura nord-americana de tota la història i l’escriu amb 22 anys. Malgrat la seua joventut, era amiga íntima dels grans escriptors de l’època, com Tennessee Williams, Arthur Miller o la danesa Caren Blixen”.
Expert en novel·la històrica de Roma, l’autor ha explicat que “per a qualsevol activitat intel·lectual i encara que t’especialitzes en qualsevol tema, és molt saludable airejar-te amb altres tipus de llibres, com aquest que és acadèmic i especialitzat, o uns altres de divulgació o de relats”. Sobre aquest tema, ha avançat que el setembre vinent publicarà el seu tercer llibre de relats, que segueix a la nit en què La noche en que Frankestein leyó El Quijote (2012) i La sangre de los libros (2014). “En contraposició a aquest manual acadèmic sobre McCullers, el llibre de relats sí que anirà dirigit al gran públic”, ha apuntat.
“La part didàctica és primordial”
Posteguillo ha reconegut que “tant en l’ensenyament com en la literatura, el meu propòsit és instruir delectant. Part de la base que la literatura pot tindre un component didàctic important, encara que hi ha autors que pensen que no i els respecte. Amb tot, jo sempre pense que la part didàctica no és sol efecte secundari de la lectura, sinó primordial.”
Autor de més de setanta publicacions acadèmiques que abasten des d’articles de recerca a monografies i diccionaris especialitzats, en 2006 va publicar la seua primera novel·la, Africanus, el fill del cònsol (2006), primera part d’una trilogia que continua amb Les legions maleïdes (2008) i La traïció de Roma (2009) i de la qual es prepara la seua adaptació televisiva. En 2012, el programa cultural Continuará de La 2 de Televisió Espanyola a Catalunya va concedir a Santiago Posteguillo el Premi de les Lletres. I en 2015 la Generalitat el va nomenar ‘Escriptor de l’Any’. Amb la seua última novel·la publicada, La legió perduda (2016), va tancar la trilogia sobre l’emperador Trajano.