La 58 Fira del llibre se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig de 2023

Chesús Yuste, sobre Asesinato en el Congreso: “La realitat superava la ficció”

29-04-2017

Chesús Yuste (Saragossa, 1963) presenta aquesta vesprada en la Fira del Llibre la seua última novel·la, Asesinato en el Congreso (Xordica), una història policíaca que transcorre paral·lela als anys de la primera legislatura de Mariano Rajoy com a president del Govern. La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, serà l’encarregada d’introduir la nova obra de l’escriptor i exdiputat en el Congrés per Chunta Aragonesista, que ha sigut qualificada com una crònica social dels primers anys de la crisi. “La realitat superava la ficció i calia contar-la”, explica el seu autor.

L’assassinat del vicepresident del Congrés dels Diputats mentre una multitud indignada envolta el Parlament és el punt de partida d’Asesinato en el Congreso. La jove diputada sorgida del 15-M Nuria Morua i el veterà periodista Bruno Maidal troben un pendrive amb pistes sobre el presumpte assassí. Al costat del comissari Robles iniciaran una recerca en la qual l’elit política està sota sospita. En paral·lel a la trama policial, la novel·la descriu el funcionament de la maquinària parlamentària a partir dels ulls del seu protagonista. Amb nombroses referències als polítics de la desena legislatura, el llibre també al·ludeix a esdeveniments importants d’aqueix període com la declaració de Rodrigo Rato en l’Audiència Nacional pel cas Bankia, la publicació de les comptabilitats dels tresorers del PP Luis Bárcenas i Álvaro Lapuerta, així com la iniciativa ciutadana “Rodea el Congreso”.

Yuste explica que la idea de la novel·la va sorgir a partir de l’experiència que estava vivint com a diputat a Madrid: “Vaig veure que estaven passant esdeveniments històrics, un canvi de cicle, que tot el que estava ocorrent era molt novel·lístic”. Però lluny de plasmar-ho en una crònica va optar per escriure una història, perquè “tot era tan novel·lístic i inversemblant que solament podia ser narrat a través de la ficció”. A més, l’autor va triar el gènere policíac perquè “és la novel·la social del nostre temps i reflecteix la societat tal com és”.

Les anteriors novel·les de Yuste, La mirada del bosque i Regreso a Innisfree y otros relatos de ficción estan ambientades a Irlanda perquè és un apassionat del país. De fet, la seua bitàcola Innisfree1916 està considerada per Lonely Planet Magazine el blog en espanyol més complet sobre Irlanda. No obstant açò, després de l’acolliment d’Asesinato en el Congreso, a Yuste li vénen de gust en el futur “novel·les d’ambient espanyol, amb personatges d’ací”. No té clar que la seua última novel·la vaja a ser el començament d’una sèrie encara que reconeix que el seu públic li ho ha suggerit: “A voltes quan un llibre funciona molt bé la gent t’ho demana”. No obstant açò, no descarta que el comissari Robles, “un personatge que ha crescut molt al llarg de la novel·la”, puga tenir més vida. “Tinc una carpeta plena d’assumptes inspirats en fets reals que són els més inspiradors”, avança.

Llicenciat en Història Contemporània, Chesús Yuste va participar en la fundació del partit nacionalista Chunta Aragonesista del que segueix sent membre i del que va ser secretari general de 1998 a 2001, a més de diputat tant en les Corts d’Aragó (1995-2011) com en el Congrés dels Diputats (2011-2014). Exercint aquest últim càrrec va ser portaveu de l’Associació Parlamentària en Defensa dels Animals. També col·labora en la revista de viatges Altaïr i és articulista habitual en eldiario.es.