DEL 25 D’ABRIL AL 5 DE MAIG DE 2019 AL JARDÍ DE VIVERS
DEL 25 D'ABRIL
AL 5 DE MAIG DE 2019

Xavier Bosch: “Estic en un núvol”

28-04-2017

L’escriptor i periodista Xavier Bosch (Barcelona, 1967) signarà demà en la 52 Fira del Llibre exemplars de la seua última novel·la, Nosaltres dos (Columna) / Nosotros dos (Planeta), el llibre més venut enguany en totes les llengües en la fira de Sant Jordi de Barcelona. “El llibre ha sigut el gran reclam. I a més a més, mai cap escriptor havia aconseguit ser el més venut de Sant Jordi en tres edicions diferents. Ho vaig ser en 2010, 2015 i ara 2017. Estic en un núvol i molt agraït als lectors”, assegura l’autor.

La idea d’aquesta novel·la naix de “la desesperació per la pèrdua del meu millor amic”, el poeta Francesc Garriga. Arran aquest fet, Bosch se serveix de quasi 600 pàgines per a reflexionar sobre els vincles invisibles de l’amistat. Ho fa a través de la història protagonitzada per Kim i Laura, relat amb el qual planteja si és possible l’amistat entre un home i una dona. “Personalment, crec que sí, que en el món hi ha tanta gent de tots els costats que demostren que es pot ser només amics. La pregunta ara és: Si traspasses el límit, pots tornar enrere i continuar sent amics?”

L’acció comença amb una festa en Barcelona, la de l’aniversari del protagonista, que en fa 50. És just la mateixa edat que enguany farà Xavier Bosch, qui pensa que “aquesta arribada a la maduresa et fa veure la vida d’una altra manera”. Amb tot, puntualitza, “la seua història no té res a veure amb mi”. La novel·la transcorre entre 1984 i 2017, 33 anys de vida perquè els protagonistes donen una resposta a la seua amistat.

Bosch considera que l’èxit de vendes respon a uns textos en què “els lectors se senten reflectits. Són una barreja entre tendresa i mala llet i a més, supose, perquè estan ben escrits”. L’autor, que durant anys ha treballat en ràdio i televisió, considera que “per ser periodista no eres millor escriptor, tot i que és de veres que les dues professions tenen una matèria primera comuna que és el llenguatge i a mesura que més el domines, millor”.

El periodisme és dependent; la novel·la, independent

Amb tot, des que en 2009 guanyara el Premi Sant Jordi amb Se sabrà tot, “em dedique més a escriure ficció en català. És més independent, pots fer el que vulgues i no dónes explicacions a ningú”. En canvi, “si treballes per a un mitjà públic o privat sempre estan pel mig els interessos dels mitjans. Quan treballes de periodista, el teu compromís és explicar la realitat als teus conciutadans; en novel·la tens llibertat per a fer el que vulgues, a tots els nivells ets independent: per a matar-los, enamorar-los, desenamorar-los…”

L’autor és llicenciat en Ciències de la Informació i ha sigut director del diari Avui i responsable de programes de RAC1, a més de creador i editor de formats radiofònics com a Alguna Pregunta Més, Cafè Baviera i El món a RAC1. És també autor dels llibres de contes Jo, el simolses (1992) i Vicis domèstics (1998); de la novel·la breu La Màgia dels reis (1994) y del llibre Algú com tu (2015), amb el qual va obtenir el premi Ramon Llull i va vendre més de 60.000 exemplars en català.