La 58 Fira del llibre se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig de 2023

Maria del Mar Bonet participa en la presentació de la seua biografia en la Fira del Llibre

27-04-2017

La Fira del LLibre de València acull aquesta vesprada la presentació del llibre de memòries i pensaments Maria del Mar Bonet, intensament (Ara Llibres), del periodista i crític musical Jordi Bianciotto, en la qual està previst que participe la pròpia artista. La publicació d’aquesta biografia s’emmarca en la celebració de “l’Any Bonet”, que commemora els 50 anys sobre els escenaris de la cantant mallorquina. Segons Bianciotto, aquesta biografia mostra “l’univers d’una creadora que sempre ha anat per lliure, més enllà de les expressions artístiques del moment, que ha dit que no a projectes i sempre ha triat el que ha volgut fer”.

Després de més de 20 hores de conversa amb Maria del Mar Bonet (Palma de Mallorca, 1947), Bianciotto fa un recorregut per la seua carrera i vida, des dels seus inicis a Palma fins a la seua arribada a Barcelona quan volia dedicar-se a la ceràmica, el seu pas pels Setze Jutges, la seua integració en la nova cançó, el seu compromís amb la llengua i la cultura, i la seua constatació com a referent cultural. Amb gran sensibilitat però exempt de nostàlgia, el llibre viatja als orígens de temes populars com Què volen aquesta gent, Mercè i L’àguila negra. També repassa les diferents col·laboracions que ha dut a terme l’artista en diàleg amb els diferents sons del Mediterrani, i amb altres músiques. Bianciotto explica que l’origen del llibre sorgeix precisament del 50 aniversari del debut de Bonet sobre els escenaris el 19 de desembre de 1964 en el local Ovella Negra (Barcelona). El periodista i crític musical ha seguit d’a prop la seua carrera i és el fil conductor d’aquest relat històric, que intercala reflexions de la pròpia cantant, algunes d’elles més enllà de la música, com són qüestions socials i polítiques.

Bianciotto assenyala tres moments clau en la carrera de Bonet. El primer és la seua arribada a Barcelona com babysitter d’una parella molt integrada en la nova cançó, la qual cosa va a fer que la mallorquina “encamine els seus passos cap aquí”. El segon al·ludeix a l’èxit de L’àguila negra i a la proposta que va rebre de la discogràfica Bocaccio Records per seguir una línia de cantant melòdica, “com una espècie de Nana Moscuri”. En aquest moment trenca amb la productora i “segueix a la seua manera, la qual cosa reflecteix què és el que no vol ser”. El tercer moment destaca la seua participació al programa Musical Express de TVE, presentat per Àngel Casas, amb un programa de música tunisiana, la qual cosa suposa el començament del seu interès per altres músiques del Mediterrani. En la biografia també apareixen detalls poc coneguts de Maria del Mar Bonet, com que va rebutjar tant participar en el Festival d’Eurovisió com interpretar el Cant de la Sibil·la en els Jocs Olímpics de Barcelona 92.

Any Bonet: 50 anys d’escenaris

Amb motiu dels 50 anys de l’artista sobre els escenaris, al llarg de 2017 se celebrarà “l’Any Bonet” amb concerts, programes especials, l’exposició fotogràfica Maria del Mar Bonet als ulls de Toni Catany, que tindrà lloc a Llucmajor (Mallorca) i la publicació del seu nou disc, Ultramar, amb el qual viatja a Cuba; a més de l’edició de la biografia de Jordi Bianciotti.

Jordi Bianciotto (Barcelona, 1964) és periodista musical. Cobreix l’actualitat de la cançó d’autor des de fa més de dues dècades, durant els quals ha seguit d’a prop a Maria del Mar Bonet. És també autor de 501 cançons catalanes que has d’escoltar abans de morir (Ara Llibres, 2014) i coautor, al costat de Mar Cortès i Josep Antoni Vilar, de El fenomen Springsteen. Parlen els fans catalans (Ara Llibres, 2008). Així mateix és col·laborador d’El Periódico de Catalunya, Rockdelux, Enderrock i Nació Digital.

La 58a Fira del Llibre de València ha rebut una subvenció de 10.000 euros de la Diputació de València, destinada a la instal·lació de les casetes dels expositors.