La 58 Fira del llibre se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig de 2023

Un llibre commemora la declaració de l’Albufera com a Parc Natural

26-04-2017

La Fira del Llibre de València va acollir ahir la presentació de l’obra 30 anys, 30 mirades (Edicions 96), que reuneix el balanç de tres dècades d’existència del Parc Natural de l’Albufera a partir dels testimonis de tots els actors que van intervenir en la protecció del paratge. Segons els seus autors, Vicent Llorens i Bosco Dies, el llibre és “un procés de reflexió i reconeixement” que ofereix “una visió global amb les seues coses bones i roïnes”.

Trenta autors de tipologia molt diferent, des dels tècnics de l’Ajuntament de València que van iniciar el procés de defensa de l’Albufera a biòlegs, com Víctor Navarro o Guillermo de Felipe, regants com Juan Valero de Palma, pescadors i mariners del llac com Pepe Caballer o Josep Jaqués, i periodistes com Francisco Pérez Puche o Emili Piera, entre uns altres, han intervingut en aquesta publicació quan es compleixen 30 anys de la declaració de Parc Natural de l’Albufera.

L’oportunitat d’aquest llibre es manifesta en considerar que en 1987, quan es crea el Parc, molt poca gent creia en la recuperació de la qualitat ambiental de l’aigua, alguna cosa que hui es dóna com un fet incontrovertible. “La protecció sorgeix quan estava en el seu pitjor moment, quan es donava per perduda la Devesa. Va ser un moment decisiu”, compta Dies. També ha desaparegut en aquest temps la tremenda pressió de les iniciatives urbanístiques. Els autors assenyalen l’origen de la degradació en la riuada de 1957. El Pla Sud comportava noves infraestructures que van propiciar el creixement industrial en la zona de ponent del llac. “En qüestió d’uns mesos tota la vegetació de microfits de l’Albufera es va perdre”, explica l’autor. La població local es va veure així mateix afectada, sobretot els pescadors, per la pèrdua de qualitat de l’entorn. L’aposta dels tècnics de l’Ajuntament de València per preservar les 21.000 hectàrees de l’actual paratge, i no solament El Saler de l’Albufera, va fer que es pogueren conservar els arrossars. No obstant això, en un magnífic parc tan proper a una gran ciutat com València no falten els problemes, des dels ecologistes fins als regants. Els diferents sectors representats en la junta rectora denuncien la falta d’un cabal ecològic per al Xúquer i l’absència d’una reserva d’aigua per a l’Albufera dins dels Plans de Conca.

Els textos estan acompanyats de fotografies representatives de la fauna i flora de l’àrea protegida, de les diferents activitats humanes vinculades, sobretot la pesca i el cultiu de l’arròs, i de les construccions i paisatges de l’entorn.

Vicent Llorens i Bosco Dies animen la Fundació Azut que té la seua seu en l’edifici d’una antiga trilladora en El Palmar. A més d’elaborar aquesta obra i col·laborar en presentacions de publicacions i altres activitats culturals, organitzen el festival de música Amfibi i cicles de cinema relacionats amb el paratge. El llibre ha comptat amb el suport de la Generalitat Valenciana, l’Ajuntament de València i la Fundació Aigües de València.

La Diputació de València ha atorgat una ajuda de 10.000 euros per a la realització de la 58 Fira del Llibre de València.