La 58 Fira del llibre se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig de 2023

Almenys cinc localitats valencianes se sumaran enguany al programa ‘Ciutat Lectora’

26-04-2017

El diputat de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius, i el president de la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL), Jesús Figuerola, han anunciat aquest matí en la 52 Fira del Llibre que el programa Ciutat Lectora, iniciat en octubre del 2016, obri una convocatòria pública per a incorporar enguany almenys cinc nous municipis de la província.

Ciutat Lectora és un programa del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura (PVFLL), que ha promogut i coordina FULL a través d’un conveni amb la Diputació de València. Ofereix un acompanyament durant quatre anys per a la implementació, estratègica i planificada, d’accions municipals de motivació lectora, adreçades a tots els ciutadans i ciutadanes d’una població.

Amb aquest objectiu, “FULL analitza els punts forts i febles que cada ajuntament té al voltant de la lectura i amb eixa informació dissenyarà polítiques concretes que en milloren els nivells”, ha subratllat Jesús Figuerola. “Es tracta de preparar plans a mida, no extrapolables, per tal de no donar pals de cec en la dinamització de la lectura. En qualsevol política cultural si vols aconseguir un resultat, has de dissenyar primer un pla d’actuació”, ha recalcat.

“Fa sis mesos començarem les gestions amb els primers municipis que han assumit la iniciativa: Utiel, Catarroja i Alzira”, ha apuntat el president de FULL, qui ha continuat explicant: “Per arrancar es va proposar a ajuntaments amb dinàmiques lectores importants, però a partir d’ara obrim una convocatòria pública a tota la província, ja que, de moment, és la seua diputació la que ens està donant suport. Amb els nous municipis sumarem al voltant de dotze ciutats lectores al final d’aquesta legislatura”.

Cultura, coneixement i foment

Al respecte, el responsable de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius, ha assegurat que “el projecte de Ciutat Lectora és un programa d’acompanyament dissenyat per a estimular la lectura”. La fórmula creada permet la combinació de cultura, coneixement i foment de la indústria editorial en un mateix projecte” ha subratllat. Rius també ha incidit en què la complicitat mostrada pels ajuntaments en aquest projecte “resulta fonamental”,  ja que “repercutirà directament en la ciutadania com a principal beneficiària”. “No hi ha cap dubte que la lectura ens fa més lliures”, ha remarcat.

El programa està inspirat en diverses experiències semblants en l’estat espanyol, Europa –com els britànics Book Towns– i de Sud-amèrica, “a partir de les quals hem intentat crear un model que ens servisca per a la realitat del nostre model lingüístic”, ha apuntat Figuerola. Una d’elles és el projecte Municipi Lector del Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil. D’aquest n’adopta la idea de treballar des de la dimensió municipal a partir d’un Consell de Lectura, amb l’assessorament de tècnics especialistes. Tot i així, pretén superar els límits del públic infantil i juvenil i definir accions per integrar el conjunt de la població com a beneficiària i dinamitzadora del projecte.

El projecte parteix de la constitució del Consell de Lectura Municipal, organisme integrat per representants dels agents més importants per a la promoció del llibre i la lectura al municipi, com són els centres educatius, les AMPA, la Biblioteca, l’administració municipal, el sector del llibre i les entitats i associacions del municipi. En municipis de més de 20.000 habitants es constituiran dos o més Consells de Lectura. I en el cas que la ciutat tinga més d’una biblioteca, es podrà muntar un per cadascuna de les seues àrees d’influència, per barris o per districtes.

Intercanvi de bones pràctiques

Mensualment es farà una avaluació i es reconduiran les accions segons els resultats obtinguts. L’ajuntament és qui signa el conveni d’adhesió, finança la seua implementació i es compromet a donar suport al projecte durant un període mínim de quatre anys.

L’intercanvi de bones pràctiques és també un dels objectius del programa a l’hora de fer xarxa. Amb aquest propòsit es preveu organitzar anualment o bianualment jornades de treball, intercanvi i formació amb membres de les diferents Ciutats Lectores.

Activitats vespertines

Aquesta vesprada en la Fira del LLibre han tingut lloc les presentacions 30 mujeres fascinantes en la historia de Valencia, de diverses autores; Mirades, de Francesc Aledón; Magnesio para fugitivos del paraíso, del Colectivo LAB i Viatges extraordinaris per terres misterioses, de Sonia Nimr. La Universitat de València ha presentat les seues novetats del Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial i de la col·lecció d’història. Hui s’ha repetit també el taller d’escriptura creativa de Vicente Marco, i xiquets i xiquetes han gaudit de les activitats en la biblioteca i de l’espectacle infantil Borumballa 2.