La 58 Fira del llibre se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig de 2023

La UV presenta els seus llibres institucionals: els homenatges a Paul Preston i Josep Massot i un diccionari de fraseologia

25-04-2017

El rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, i el director de Publicacions de la Universitat de València, Josep Lluís Canet, han presentat aquesta vesprada en la Fira del Llibre de València tres de les més de cent novetats institucionals que la institució ha portat a la 52 Fira del Llibre. Es tracta d’un voluminós Diccionari de fraseologia, del professor de Filologia Catalana Joaquim Martí Mestre; i dos obres incloses en la col·lecció Honoris Causa: España en la guerra civil europea. Contribuciones de un hispanista, de Paul Preston; i De València i Mallorca, de Josep Massot i Muntaner, historiador i director de Publicacions de l’Abadia de Montserrat.

 

El rector, qui ha agraït la presència en l’acte de l’abat de Montserrat i del director de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, ha subratllat que aquestes obres són “autèntiques joies” al temps que ha remarcat que al llarg de la Fira s’ha posat a l’abast dels lectors més d’un centenar de volums editats per la institució.

 

Al respecte, el director de PUV ha defensat “el paper de les editorials públiques i en aquest cas universitàries”, ja que “són necessàries per a la difusió de coneixements, tot i que estiguen adreçades majoritàriament a un públic elitista”. “Sense editorials públiques és impossible posar en circulació llibres com els que hui presentem, volums costosos econòmicament, com aquesta obra magna per a l’estudi de la nostra llengua”, ha afirmat Josep Lluís Canet.

 

L’autor del Diccionari de fraseologia, Joaquim Martí Mestre, ha explicat que aquest treball de 1842 pàgines parteix de textos de caire popular de tot l’àmbit lingüístic, però especialment valencians des del segle XVII. “Són textos d’una gran riquesa en lèxic col·loquial i en unitats fraseològiques. Complementa la informació dels diccionaris històrics i ofereix una perspectiva comparativa interdialectal i també interlingüística”, ha indicat Martí.

 

Homenatges a Paul Preston i Josep Massot

El volum España en la guerra civil europea. Contribuciones de un hispanista vol constituir un homenatge a la llarga trajectòria historiogràfica del professor Paul Preston, que completa el que se li va retre amb motiu del seu nomenament com a doctor Honoris Causa de la Universitat el passat 26 d’octubre de 2015. “En els textos seleccionats s’articula un enfocament coherent i complex de la contemporaneïtat espanyola en la seua profunda imbricació amb la història del segle XX europeu”, ha explicat Ismael Saz, catedràtic d’Història Contemporània, encarregat de la lauratio d’aquell acte i responsable de l’edició.

La tercera publicació que s’ha presentat, De València i Mallorca, recopila les intervencions de l’acte d’investidura de l’investigador Josep Massot i Muntaner com a doctor Honoris Causa i inclou una exhaustiva relació de tota la seua producció: un recull dels seus estudis sobre filòlegs i escriptors valencians i una reelaboració del seu treball sobre la llengua dels mallorquins.

 

Projecció Territorial

Demà, dimecres 26 d’abril, a les 18h, es presentaran les novetats del Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial. Són La memòria històrica i democràtica. Experiències i propostes en el territori valencià, que coordinen Josep Vicent Frechina i Martín Peña; Paisaje, turismo e innovación, que coordina Walesska Schlesinger; Bienestar, formación, territorio. Reflexiones en torno a la economia social, el ciberacoso y la inmigración; i Les festes tradicionals del territori valencià. El Patrimoni cultural valencià.

Més tard, a les 19h, es presentaran tres novetats de la col·lecció d’Història: Per la reixeta. Sol·licitació sexual en confessió davant la Inquisició de València (1651-1819), d’Albert Toldrà; El valenciano Enrique Dupuy y el Japón del siglo XIX, de Mario G. Losano; y El fascismo de los italianos. Una historia social, de Patrizia Dogliani.

 

25 anys de la mort de Fuster

El dijous 27 d’abril, a les 18h, i amb motiu dels 25 anys de la mort de l’humanista Joan Fuster, es presentaran El dit sobre el mapa, de Daniel P. Grau;
D’Ors a Fuster. Per una història de l’assaig en la literatura contemporània, de Gonçal López-Pampló; i Joan Fuster i la ironia, de Pere Ballart, Jordi Malé, Marcel Ortín, Ximo Espinós i Gonçal López-Pampló.

Per últim, el divendres 28 d’abril, a les 19h, es presentarà De la il·lusió al desencís. La Transició valenciana a través de Valencia Semanal, de Carles Senso; i el dissabte 29 d’abril, a les 11.30h, Los relatos de Carson McCullers. Viaje hacia la génesis de un estilo, de Santiago Posteguillo.

La 58a Fira del Llibre de València ha rebut una subvenció de 10.000 euros de la Diputació de València, destinada a la instal·lació de les casetes dels expositors.