La 58 Fira del llibre se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig de 2023

Mónica Carrillo: “És una satisfacció poder emocionar al lector amb poques paraules, amb tres línies”

25-04-2017

La periodista i escriptora Mónica Carrillo ha presentat aquesta vesprada en la Fira del Llibre la seua última obra, El tiempo. Todo. Locura (Planeta). Els microcontes, micropoemes i aforismes que l’escriptora i periodista ha anat publicant en Twitter són l’origen d’aquesta publicació, el títol de la qual fa referència a una de les seues microhistòries més compartides en aquesta xarxa social. Per a Carrillo “és una satisfacció poder emocionar al lector amb poques paraules, amb tres línies”.

Amb més de 386.500 seguidors, Mónica Carrillo és molt activa en Twitter. En quatre anys ha llançat al voltant de 700 microrrelats, dels quals ha seleccionat 210 per a aquest recopilatori, agrupats en els tres blocs temàtics que es desprenen del títol. En no més de 140 caràcters, Carrillo parla de l’amor, del desamor, del pas del temps, de l’esquinçament, de les emocions i les passions; “és tan bàsic que no deixa de ser profund, és quotidià i açò ens embolica a tot”. La immediatesa, la frescor, la polisèmia i l’enginy caracteritzen a aquestes xicotetes històries que Carrillo “llança” com se li ocorren, encara que normalment espera a la nit, que és un moment més relaxat. “És una manera d’evasió”, confessa. L’autora assegura que la major complexitat no és a dir molt en molt poc espai, sinó que “deixe un pòsit d’emoció”.

L’autora ha volgut que l’edició d’aquest llibre estiga molt cuidada, amb una pàgina per microconte per a donar-los la transcendència que mereixen: “Els microrrelats naixen en Twitter i és un miracle poder saltar al paper”. És un “llibre joia” per als seus lectors, perquè puguen tenir-los tots junts i puguen rellegir-los a la seua elecció; “és una experiència sensorial que abasta més que la pròpia lectura”. Segons li han comentat els seus seguidors, “el mateix microconte desperta emocions diferents depenent del moment en què es llig”. Molts d’ells són joves, per la qual cosa Carrillo s’enorgulleix d’haver pogut “cridar la seua atenció, que lligen, de “ser prescriptora de llibres”.

Abans de ser publicats, aquests microcontes van donar lloc a les dues novel·les de Mónica Carrillo La luz de Candela (2014) i Olvidé decirte te quiero (2016). La intertextualitat està present en les seues obres en trobar algunes d’aquestes xicotetes històries en elles.

Com a periodista, Mónica Carrillo presenta actualment l’informatiu del cap de setmana d’Antena 3 Televisión al costat de Matías Prats, després d’haver treballat anteriorment en Televisión Española i EFE. “Amb l’actualitat faig jocs de paraules”, declara. Assumint la seua responsabilitat com a informadora assenyala que la proximitat no està renyida amb la credibilitat, qüestió que, confessa, ha après del seu company Matías Prats.

Activitats vespertines

Aquesta vesprada de dimarts en la Fira del Llibre han tingut lloc altres presentacions de llibres, com La secta secreta de Horus, de Vicente Crespo; Ben Ballat, de Francesc Sanchis Sanchis; Al nord amb els teus ulls, d’Elia Saneleuterio Temporal; Por el pan, la tierra y la libertad, de Julián Vadillo; i Trenta Anys, trenta mirades, de Vicent Llorenç i Bosco Dies. Després del col·legi, els xiquets i xiquetes han disfrutat de les activitats en la biblioteca i de l’espectacle Contant, cantant i el llibre arrimant, de Vicent Cortés. També hui s’ha tornat a celebrar un taller de cuina, a partir del llibre Cocina para todos, de Mery García. La música ha tancat la jornada amb el concert de Quim Sanç i Ximo Caffarena.

La 58a Fira del Llibre de València ha rebut una subvenció de 10.000 euros de la Diputació de València, destinada a la instal·lació de les casetes dels expositors.