La 58 Fira del llibre se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig de 2023

Luz Gabás: “Em faltava una novel·la sobre la vida, que és una baralla contínua entre el foc i el gel”

24-04-2017

L’escriptora Luz Gabás (Montsó, Huesca, 1968) signa aquesta vesprada en la Fira del Llibre exemplars del seu últim títol Como el fuego en el hielo, una novel·la dedicada a la vida, els romàntics i la muntanya. “Després de Palmeras en la nieve, en la qual parlava sobre la identitat, i Regreso a tu piel, que abordava el tema de la mort, em faltava una novel·la sobre la vida. La vida com una suma de decisions i com una baralla contínua entre el foc i el gel”, ha explicat l’autora en el marc de la 52 Fira del Llibre, on ha signat exemplars aquest matí i presentarà el seu llibre aquesta vesprada.

“Tota la novel·la és aquesta baralla dels personatges que pateixen perquè sota les capes de gel sempre hi ha volcans en erupció; una cosa és el que desitges i una altra el que la vida et posa per davant”, ha relatat Gabás, qui ha afegit: “Ha sigut un treball difícil perquè hi ha molt personatge i havia d’anar amb compte de mantenir els sentiments controlats per a mantenir el to que volia donar-li, ni massa sensible ni buida. Cada personatge té la seua baralla”.

Como el fuego en el hielo es contextualitza entre 1843 i 1868, període que és “pur romanticisme”, ja que “la novel·la és homenatge al romàntic i al romanticisme”. El segon motiu pel qual va triar aquest període, en el qual ha tardat un any a documentar-se, és perquè “en teoria es tracta d’una època de tranquil·litat després de la primera guerra carlista i quan s’iniciava la dècada moderada. Però de tranquil·litat res, va anar un moment de pura inestabilitat i d’emprenedors al Pirineu. Els viatgers, que són els primers turistes, van començar a visitar els balnearis de muntanya. Va ser un context de canvi”.

Homenatge a la muntanya

La narració comença el fatídic dia en el qual Attua va haver d’ocupar el lloc del seu pare i va saber que el seu prometedor futur s’havia truncat. Ara ha de regentar les termes que han sigut el sustente de la seua família al Pirineu fronterer entre França i Espanya. Al costat de la seua destinació, també es va frustrar el desig de Cristela, qui anhelava una vida al seu costat i allunyar-se de la seua rutina en un entorn hostil.

Segons ha indicat Gabás, “és també un homenatge a la muntanya perquè era un de les destinacions favorites dels romàntics. L’evasió de la civilització i alhora amb significat espiritual de contacte amb el diví”. “Transcorre en l’alta muntanya, on viu”, ha afirmat Gabás, qui resideix des de 2007 en Anciles, al costat de Benasque, del que ha sigut alcaldessa fins a maig de 2015. “Ha sigut molt complicat. La d’escriptora i la d’alcaldessa són dues facetes molt públiques que requereixen de tota la teua energia. De fet, no he descansat. Ha sigut dur: cinc anys, tres novel·les i una alcaldia. Ara estic en una fase de més de llibertat. Més temps per a llegir, per a posar-me al dia, per a passejar. No he tingut oci i necessite recuperar el meu temps d’oci per a mi”, ha assenyalat.

Aquesta és la segona vegada que Luz Gabás signa exemplars en la Fira del Llibre, on “és d’agrair paraules amables dels lectors. T’anima perquè estàs escrivint en solitud i és bonic quan coneixes a algú al que li ha commogut la història. Produeix satisfacció i sorpresa”.

Gabás es va llicenciar en Filologia Anglesa i durant molts anys ha compaginat la docència amb la traducció, la publicació d’articles, la recerca literària i lingüística i la participació en projectes culturals, teatrals i de cinema. La seua, diu, és “una prosa elaborada però àgil, té acció, però profunditat també. Entreté, ensenya i commou”.