La 58 Fira del llibre se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig de 2023

FULL I la Fira del Llibre celebren Sant Jordi amb el primer pregó del llibre i la lectura

24-04-2017

La Fundació FULL va celebrar anit el dia de Sant Jordi en el Museu de Belles d’Arts de València amb el primer pregó pel llibre i la lectura, en col·laboració amb el Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura de la Generalitat Valenciana i la Fira del Llibre. L’escriptora i membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Carme Miguel, va protagonitzar la lectura del pregó, al que va precedir un concert d’obres de Satie, Bach, Einaudi i Albéniz, interpretades per alumnes i alumnes de l’Institut Musical Giner de la Societat Coral El Micalet.

Amb aquesta iniciativa, FULL vol institucionalitzar a partir d’enguany el Dia Internacional del Llibre i dels Drets d’Autor mitjançant la lectura d’un pregó pel llibre i la lectura en un lloc emblemàtic del patrimoni valencià, que servisca de punt de trobada de tots els actors que componen el sector del llibre: autors, llibreters, il·lustradors, bibliotecaris, docents i també els lectors. En aquesta ocasió, el lloc escollit ha sigut el Museu de Belles Arts de València, un lloc de trobada entre les arts visuals, els llibres i la literatura. “És molt positiu que estiguem ací tots junts, a dos quarts de deu de la nit, un diumenge, en un acte de celebració del llibre i la lectura”, va apuntar Jesús Figuerola, president de FULL. Figuerola va qualificar en el seu discurs de “difícil” la situació de la lectura a la Comunitat Valenciana i de “dramàtica” la situació de la lectura en valencià. “Hem d’aglutinar a la gent que creu que el llibre i la lectura és important en el nostre País, la gent que viu del llibre perquè viu per al llibre”, ha manifestat. També va al·ludir a la importància d’engegar i dotar de recursos al Pla de Foment del Llibre i la Lectura que ha impulsat la Generalitat.

Després de la intervenció de Figuerola, Carme Miguel va llegir el pregó del llibre i la lectura. Mestra, escriptora i membre de l’Acadèmia de Valenciana de la Llengua, Miquel és autora de diversos llibres de narrativa infantil, juvenil i per a adults. A més participa regularment en la premsa diària amb articles d’opinió i és una de les més destacades defensores de l’ensenyament en valencià. En la seua lectura va recrear una tertúlia en el paradís literari en la qual es donen cita grans noms de la història de la literatura espanyola i valenciana, com Cervantes, Garcilaso, Blasco Ibáñez, Miguel Hernández, Sor Isabel de Villena, Ausiàs March, Joanot Martorell, Jaume Roig, Maria Ibars, Maria Beneyto, Teodoro Llorente, Enric Valor, Joan Fuster, Mercé Rodoreda, Carmelina Sánchez, Gloria Fuertes i Manuel Sanchis Guarner, entre uns altres. Més enllà del debat de qui són els clàssics, conclouen que per a la transcendència del seu llegat l’important és que la gent de “a baix” llija. A partir d’aquesta conclusió comencen a lloar les excel·lències de la lectura.

La Fundació pel Llibre i la Lectura és un organisme sense ànim de lucre fundat en 2013 per l’Associació d’Editors del País Valencià i el Gremi de Llibrers de València, i del que també formen part l’Associació Professional d’Il·lustradors de València, el Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana i la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura. Té com a objectiu posar en valor el llibre i la lectura en la societat valenciana a través de projectes i accions que augmenten el prestigi de la lectura en les dues llengües oficials de la Comunitat Valenciana, enfortisquen el sector editorial propi, potencien les nostres llibreries i donen visibilitat als nostres autors i autores.

L’acte del pregó del llibre i la lectura va estar patrocinat per Clemente Pianos, Creasinergias i Bodegas Murviedro.

Col·laboració amb el Mercat Central

D’altra banda, al llarg del matí d’avui membres del Mercat Central de València han informat als lectors de les seues activitats comercials. La seua presència és fruit de l’acord de col·laboració entre la Confederació de Comerciants i Autònoms de la Comunitat Valenciana (Covaco) i la Fira del Llibre. Així mateix, s’ha presentat el títol Comprat Central. 100 anys de la nostra història, a càrrec dels seus autors Àngel Martínez (Viceros, Albacete, 1951) i Andrés Giménez (Castelló, 1968). Els dos apassionats de la història i de les fotografies antigues, que van confluir en el mític fòrum Remember València, han editat el volum que posa en valor aquesta “catedral dels sentits”.