La 58 Fira del llibre se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig de 2023

La 52 Fira del Llibre homenatja la carrera prolífica de l’escriptor i contacontes Carles Cano

24-04-2017

La 52 Fira del Llibre ha homenatjat aquest matí a l’escriptor, contacontes, guionista i locutor Carles Cano (València, 1957), qui compleix quasi quatre dècades vinculat a la literatura infantil i juvenil, en valencià i en castellà, i qui ahir va presentar dos nous títols El desbaratat conte dels fesols màgics i La volta al món en 8 contes.

Els encarregats de presentar l’acte, al que han assistit desenes de lectors, han sigut els periodistes i escriptors Fernando Delgado i Emili Piera. Per a Delgado, Cano “no solament és un escriptor amb molta varietat de matisos”, sinó que “a més és actor, perquè aconsegueix fer una obra de teatre quan procedeix, arriba a ser cantant, i és un plàstic amb molta creativitat”.

“Carles Cano”, ha continuat Delgado, “té una visió moderna i cosmopolita que comparteix amb una visió local i tradicional, com també és un xiquet i un adult al mateix temps”. “Per a tot açò es val de l’humor, de la lírica i d’una sensibilitat descriptiva molt gran i tant en valencià com en castellà fa un bon ús de la llengua”, ha subratllat.

Encara que ha treballat en multitud d’oficis, que van des de la fusteria a la locució de ràdio i televisió, com a escriptor Carles Cano brilla en la reescriptura de contes tradicionals de l’ideari col·lectiu. Personatges de sempre canvien els rols en les seues obres, com en Set Blancaneus i un Nan, Premi Samaruc 2013, o La Caputxeta de colors. Aquesta creativitat ha sigut reconeguda per diversos guardons, entre els quals destaca el premi Lazarillo de creació literària. Ho ha guanyat en dues ocasions: en 2016, per El secret de l’avi, i en 1994, per l’obra de teatre T’he agafat caputxeta: “És un llibre que s’ha convertit en un clàssic dins del teatre infantil en Espanya”, ha assegurat Cano. Aquesta mateixa obra i En què es diferencien el Blanc i el Negre van ser seleccionades per als premis White Raven per la Biblioteca de la Joventut de Munich en 1996. I en 2007 va guanyar el premi de l’Hospital Sant Joan de Déu amb Per un botó.

Agraïment al seu compromís amb la Fira

“A nosaltres ens fa molta il·lusió homenatjar-li”, ha assegurat el president del Gremi de Llibrers, Nacho Larraz, “perquè no solament és un autor de referència en la literatura infantil i juvenil, sinó també perquè sempre ha tingut una relació molt especial amb la Fira del Llibre de València, a la qual no ha fallat en cap edició”. “Els llibreters volem agrair-li amb aquest homenatge tots aquests anys de suport “, ha destacat Larraz.

Cano, qui ha dit sentir-se “emocionat” per l’acolliment, ha reivindicat el paper dels contacontes, “sobretot per a les primeres edats, ja que el que fa és despertar el gust per la lectura, el gust per la literatura. És el pont entre la literatura oral i la literatura escrita”.

El valor dels contacontes

Per a Cano, “l’important és que el contacontes faça seua la història, la digerisca, la conte amb les seues paraules i no tenda a reproduir-la tal com està escrita, perquè la paraula escrita i la parlada no juguen en la mateixa lliga. Si un contacontes és bo, pot fer millor la història; i si un contacontes és dolent, pot destrossar una bona història”. Ho sap bé per experiència, ja que com a contacontes ha recorregut Espanya i ha visitat Guinea Equatorial, França, Mèxic, Argentina, el Marroc i el Regne Unit. A més, al llarg de la 52 Fira del Llibre serà protagonista d’un contacontes, d’una “Roda de contes” i del recital poètic “Tast de poesia”.

“Si ens ho prenem de debò, es poden guanyar lectors i lectores infantils”, ha recalcat. Per a aconseguir-ho, Cano ha demanat als mestres que “expliquen i lligen en l’escola, que facen treballs creatius amb els xiquets, que no avorrisquen la lectura, que no els demanen després un examen de no sé què, que d’alguna manera siga una cosa lúdica”. Així mateix, ha demandat que en les facultats de Magisteri “hi haja una assignatura obligatòria de literatura infantil potent” i que “el nostre govern aposte per un pla de lectura potent i pose diners per a portar als autors a les escoles”.

Activitats matinals

La figura de Vicente Blasco Ibáñez ha protagonitzat el matí de la Fira amb l’homenatge Un carrer en cada poble de Rebombori Cultural i la visita teatralitzada que ha recorregut els Jardins de Vivers. Els xiquets i xiquetes han participat com tots els dies en les activitats de la biblioteca, i també en les animacions infantils Els llibres del Sambori i Animant els clàssics, d’Iván Alfaro. Les presentacions de llibres s’han succeït des de primera hora: Las fabulosas canciones para desaparecer, de Nacho López Murria i Tórtel; La maledicció de Bellvís, de Noèlia Vidal; i Mercado Central, 100 años de nuestra historia, de Ángel Martínez i Andrés Giménez. També s’han presentat els Premis Fundació Jaume I i el joc de taula Mascletà de Pirojocs. Vicente Marco ha realitzat a més el taller d’escriptura creativa.

La 58a Fira del Llibre de València ha rebut una subvenció de 10.000 euros de la Diputació de València, destinada a la instal·lació de les casetes dels expositors.