Xavier Aliaga: “Hem aconseguit un llibre breu però concentrat que creua èpoques i temàtiques. L’antologia de les antologies”

23-04-2017

El pròxim mes de juny se celebrarà els 25 anys de la mort de l’escriptor valencià Joan Fuster. “Aquesta commemoració havia d’aprofitar-se per a rellançar i reivindicar la figura de l’intel·lectual. I participar d’això em semblava un privilegi. I un atreviment, dit siga de pas”, destaca el periodista i escriptor Xavier Aliaga, qui a les 19h d’aquesta vesprada presenta l’antologia Fuster per a ociosos en la 52 Fira del Llibre.

El van impulsar a fer-lo els editors de Sembra Llibres. “Pensàvem que hi ha moltíssims aspectes dels escrits de Joan Fuster que mereixen ser llegits i rellegits per conéixer-los o per fer noves lectures. Vam proposar aquest treball a Aliaga per ser un periodista cultural coneixedor del món literari català i perquè ens interessava la visió de la seua generació, una generació més jove que la de Fuster”, explica Xavi Sarrià.

“Però la intenció de Sembra no era fer un llibre erudit, sinó de divulgació”, puntualitza Aliaga, “tot i que tampoc no sabíem exactament com enfocar el treball, ja que d’antologies fusterianes hi havia unes quantes amb enfocaments diversos”. L’autor ha recordat que “en algun moment se’ns va ocórrer un concepte agosarat, fragmentari: extraure’n de l’obra fusteriana textos breus amb una especial potència literària o de significació. Posar l’accent en el meravellós escriptor, punyent, precís i lúcid, que era Joan Fuster. Aquell concepte ens permetia pouar d’ací i d’allà, ser sintètics, aconseguir un llibre breu però concentrat que creuara diverses èpoques i temàtiques. Una antologia d’antologies”.

“Una vegada es va definir el concepte, “el procés fou igualment laboriós”. Aliaga va recórrer a la seua experiència periodística, “a la recerca durant anys de les frases precises, dels conceptes aclaridors, dels fragments que concentren sentit. En alguns casos, textos ben coneguts que no volíem deixar passar. En uns altres, troballes gojoses que volíem compartir amb els lectors”.

El llibre ha estat il·lustrat per Aitana Carrasco, qui ha mostrat les 16 portades que va dissenyar per a un llibre “que havia de ser modern”. “Vaig començar partint de la imatge d’una llengua física com a metàfora de la llengua parlada, de la llengua valenciana. Després de moltes voltes, arribarem a la ploma i d’ahí a la mà, que és la que l’agafa. En cada capítol la mà agafa un objecte o adopta una postura que és símbol del contingut dels textos de Fuster”, ha contat Carrasco.

Notes d’un desficiós

De Fuster també es presentarà en el marc de la Fira el llibre Notes d’un desficiós, que ha editat Papers de Premsa, la col·lecció d’Alfons El Magnànim que recull textos periodístics d’autors valencians. En Notes d’un desficiós, el periodista i professor universitari Nel·lo Pellicer ha recopilat tots els articles que Fuster va signar en la cartellera valenciana Qué y Donde entre juny del 1979 i maig del 1984. La peculiaritat de la present edició, “respecte a anteriors reculls incomplets”, és que “inclou, realment, totes les notes que va escriure el de Sueca, tot respectant el seu peculiar lèxic, castellanismes i altres llicències expressives”, subratlla el responsable de la col·lecció, Emili Piera.