La 58 Fira del llibre se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig de 2023

Manuel Vicent: “Un llibre obert són com dues ales. Llegir és una forma de volar”

23-04-2017

Manuel Vicent ha participat en la celebració del Dia del Llibre amb la presentació aquest matí en la Fira del Llibre de la seua última novel·la, La Regata (Alfaguara). L’autor és fidel a la seua cita amb la “festa de la cultura , unida a la primavera”, que és per a ell la Fira. En 2013 va ser, de fet, l’autor homenatjat pel certamen. Vicent valora a més la seua labor en el foment de la lectura a la ciutat de València: “Un llibre obert són com dues ales. Llegir és una forma de volar”.

L’escriptor i columnista de la Vilavella (Castelló) torna a la Circea de Son de mar per fer un retrat de la corrupció del Mediterrani. Però la mítica ciutat de Vicent ara “està més destruïda”. “Per sobre d’ella han passat primer la bombolla del ciment, l’especulació i la cobdícia, i després la crisi econòmica”, explica.

Mentre que Son de mar és una història d’amor que transcorre en la riba, La Regata és una travessia coral i moral amb el Mediterrani de rerefons. L’amor de Dora Mayo, aspirant a actriu, i el reeixit empresari Pepe Califòrnia sembla viure els seus millors i més ardents dies en l’estiu de 2016, quan una regata congrega a l’alta societat a la vora del Mediterrani. Però la mort acaba amb la bombolla d’aquesta relació. Els diners fàcils, la corrupció, la importància de les aparences, els negocis aconseguits amb males arts, les relacions superficials i els interessos espuris han anat transformant el paisatge i les persones.

Sobre la capacitat de catarsi de la literatura, Vicent reflexiona: “Pot servir d’espill en el qual es reflectisca la cobdícia dels especuladors, un espill moral”. Però el somni del Mediterrani, el que inspira literàriament a l’autor, pot perviure com “un ideal del nostre esperit”. “Mentre estiguem nets, aquest mar estarà també net”, afirma. Per això, l’autor no renuncia a tornar a plasmar aquest Mediterrani: “La meua memòria està unida a totes les sensacions que es deriven d’aquest mar. Literàriament el mar és un repte i és molt fàcil naufragar”.

L’obra de Manuel Vicent és multidisciplinària i inclou novel·les, teatre, relats, biografies, articles periodístics, llibres de viatges, anotacions de gastronomia, entrevistes i semblances literàries, entre uns altres. Dos dels seus llibres, Son de Mar i Tramvia a la Malvarrosa, van ser adaptats al cinema per Bigas Lluna i José Luis García Sánchez, respectivament.