Emili Piera presenta una novel·la curta sobre la degradació de la professió periodística

23-04-2017

El periodista i escriptor Emili Piera (Sueca, 1954) ha presentat aquesta vesprada en la Fira del Llibre la seua primera novel·la curta, Quan la Xina vingué a València, “una història sobre les històries, sobre les falsificacions que tota història implica”. Editada pel Petit Editor de Cullera, “en aquesta novelette un jove periodista coneix per casualitat un parell de documents del segle XIV que li subministra un historiador de la seua edat. I a partir d’aquí es desencadena una altra història molt actual de degradació de la professió periodística, de retorn de passat que estem patint ara i del sempre esquiu amor”, ha explicat l’autor.

Emili, al que li caracteritza el seu bon humor, ha explicat que aquesta novel·la curta “parteix d’una broma que li férem a un grup d’estudiants madrilenys als quals convencérem que els valencians descendíem dels xinesos. I tot i que eren universitaris, s’ho cregueren perquè l’acumulació d’evidències era realment aclaparant: les taronges de la Xina, els camps d’arròs, la pirotècnia, l’afició a les columnes i capitells barrocs, la pasta o les falles, ja que ells incineren els cadàvers amb símbols relacionats amb el difunt”.

A partir d’aquesta anècdota, Piera va crear una història de ficció, però per a la qual “he hagut de documentar-me molt, ja que el segle XIV en Euràsia és hiperactiu, i això que encara no s’havia descobert Amèrica”. L’autor ha begut de fonts originals de Marco Polo, Guglielmo de Rübruc i Jordà de Catalunya, entre altres figures històriques.

“Amb tot”, ha subratllat Piera, “el que més m’interessa són els personatges principals: un periodista veterà obligat a treballar en un mitjà digital; un periodista digital que no sap el que és treballar en un diari de veritat, un col·laborador homosexual que té diversos motius per a entrar en la història i una xica arquitecta molt fina”.

L’autor, qui ja ha signat quatre novel·les, contes i relats, s’atreveix ara amb un gènere que “és, fins i tot, més difícil d’escriure”. Les seues 70 pàgines han sigut il·lustrades per Nadia Grau, qui combina en les imatges símbols xinesos i valencians.

Activitats vespertines

Les activitats infantils en la biblioteca y la Roda de contes de Carles Cano, Susu Benítez i Vicent Cortés ha protagonitzat la primera franja de la vesprada en la Fira. La presentació de dues certàmens literaris com els Premis Literaris Ciutat de Benicarló i els Premis Octubre han sigut dos dels actes destacats. També s’han succeït diverses presentacions i signatures de llibres: Des del sud valencià. Escrits de resistència i esperança, de Tudi Torró; Fuster per a ociosos, de Xavier Aliaga; Quan la Xina vingué a València, d’Emili Piera; Martingala, de La Subterrànea; i la col·lecció gastronòmica d’Onada, a partir de la col·lecció La Teca de diversos autors. El debat s’ha generat en les taules redones “Escritoras, ¿somos invisibles?” i en la presentació de la col·lecció Che Books. Hui també ha sigut possible assistir a la taula d’autoedició de la Associació Professional de Il·lustradors de València. Entre els tallers que s’han celebrat estan Historias en cadena, a càrrec de Paula Nácher, i el taller de rap y actuació, a càrrec d’Atupa. El recital Gloria Fuertes, antología de poemas y vida ha tingut que repetir-se dues vegades, donada la afluència de públic.