La 58 Fira del llibre se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig de 2023

L’exposició “Il·lustre anecdotari” reuneix 53 anècdotes i experiències diàries de la professió

22-04-2017

L’Associació Professional d’Il·lustradors de València compleix vint anys des de la seua refundació l’any 1997 i per celebrar-lo 51 professionals i dos alumnes de l’Escola d’Art i Superior de Disseny (ESAD) de Castelló han dissenyat obres ex professo que retraten les rutines i els patiments d’aquest ofici. S’exhibeixen des de hui en la mostra que ha quedat inaugurada aquest matí per sòcies i socis de l’APIV en l’Espai de les Editorials Valencianes de la 52 Fira del Llibre.

“Parlen de manera lúdica dels cants de sirena: ‘no tenim pressupost però et farem promoció’, ‘col·labora en aquest projecte i intentarem pagar-te en el següent’, ‘això ho vorà molta gent i et plouran encàrrecs’, o, el més bast de tots, ‘si no ho fas tu, ja trobarem a algú disposat a fer-ho’”, ha explicat Manuel Garrido, gerent de l’APIV, qui també hi participa. “Jo vaig decidir parlar de les il·lustracions a doble pàgina. En aquest cas, són dos personatges afectats pel tall de la doble pàgina els que, a l’igual que Sis personatges en busca d’autor de Pirandello, decideixen buscar a l’editor i a l’il·lustrador que ha deixat coix a un i a l’altre, que era mig tonto, ara és tonto sencer”, explica mentre riu.

Entre les il·lustracions, acompanyades d’un escrit de l’autor, trobem la de Sílvia Pérez, que denuncia “els terminis ajustats i els pressupostos esquifits”; la de Fran Salcedo, qui explica que aquesta professió “no treballa per amor a l’art”; i la d’Aitana Carrasco, qui revela la censura que ha patit pel políticament correcte en la literatura infantil: “Els xiquets no són ingenus ni alegres, saben apreciar les gammes de colors i tenen sentit de l’humor”.

Amb aquesta activitat el que pretenem, apunta Miquel Àngel Giner, president de l’APIV, és “combatre eixa solitud i eixa indefensió en el seu dia a dia. Eixa ha ser la raó de ser, el leitmotiv d’una associació professional”.  Totes les il·lustracions s’han recopilat en un catàleg editat per la Generalitat.

No és l’única activitat organitzada per celebrar les dos dècades d’acció conjunta pels drets laborals. Hui i diumenge 30 tindrà lloc, a la vesprada, un mercadet d’autoedició on les sòcies i socis vendran material autoeditat A més, el 23 d’abril les xiquetes i xiquets podran assistir al taller de la il·lustradora i arquitecta Virginia Lorente, qui els ensenyarà a aprofitar els errors com un benefici; això és, els mostrarà com d’una taca fortuïta pot eixir un treball bonic. El dissabte 29, de 18 a 21h, se celebrarà un combat de quatre il·lustradors i hi haurà una sessió de les dj Hit With Tits, col·lectiu feminista que fa recopilatoris de bandes femenines. I l’últim diumenge, el 30, de 12 a 14h, tindrà lloc en l’Espai d’Autors una taula de signatures il·lustrades en la qual participaran tretze professionals. Entre ells, Paco Giménez, Malota i Calpurnio.

 

Activitats matinals

La Fira ha acollit aquest matí nombroses activitats, com les presentacions dels llibres País Valencià, avui i demà. Reflexions generacionals en temps de canvi, coordinat per Jordi Muñoz; Niños sanos, adultos sanos, de Jesús Sanchis; L’Odissea, de Voro Vendrell, il·lustrat per Paco Giménez; Tempus fugit, de Carmen Fabian; Les cossinogues, de Carles Querol; i Magdala, de Sergi Torró.

A més, les xiquetes i xiquets han pogut participar en l’espectacle Contes multicolors, a càrrec de Bruixes Maduixes, així com en les sessions d’animació lectora “La carabassa Tomasa”, un contacontes a càrrec de Mercé Climent i Xaro Navarro; “Els nostres mostres valencians”, a partir del llibre La Maria no té por, de Francesc Gisbert i Dani Miquel, il·lustrat per Ricardo Maniscalchi; i “I… conte contat… conte signat?”, a càrrec de Josep Antoni Gimeno Morera. També ha tingut lloc el “Taller de costura creativa”, a partir del llibre Costura creativa, de Sylvia Santiváñez; la presentació de la col·lecció “Contes familiars”, d’Antonia Cardona i Natàlia Ferrús; un espectacle amb motiu del 5é aniversari de l’editorial Kelonia; i un recital a partir del llibre La Marcha de los 150.000.000, de Enrique Falcón.

 

La 58a Fira del Llibre de València ha rebut una subvenció de 10.000 euros de la Diputació de València, destinada a la instal·lació de les casetes dels expositors.