La 57 Fira del llibre se celebrarà del 28 d'abril al 8 de maig de 2022

Fani Grande: “La societat necessita abraçar la diversitat com l’única eixida possible a la intolerància, que és la llavor de la transfòbia”

22-04-2017

“La societat necessita abraçar la diversitat com l’única eixida possible a la intolerància, que és la llavor de la transfòbia, i això s’aconsegueix amb molta empatia”, assegura l’escriptora valenciana Fani Grande a propòsit de la presentació aquesta vesprada en la Fira del seu llibre Jo sóc així i això no és un problema. L’obra, publicada esta setmana per Vincle Editorial, plasma la lluita de les persones trans per reivindicar el seu dret a ser, a existir i a viure les seues vides segons el seu sentir essencial: amb el seu sexe sentit. El llibre és també una mirada generosa i plural a la diversitat sexual sense prejudicis ni etiquetes, una mirada contada per vuit veus de ficció i vuit veus reals. La portada és obra de la reconeguda il·lustradora Aitana Carrasco, que ha aconseguit traslladar la complexitat de les històries que Grande narra en el llibre d’una manera impactant que no deixa indiferent a ningú.

En Jo sóc així i això no és un problema Fani Grande narra l’esforç d’unes persones per a les quals “ser trans no és una elecció ni un capritx”. “Les persones trans no elegeixen nàixer trans i tenen dret a tindre la seua pròpia identitat perquè el dret a la identitat és un dels drets fonamentals de tot ésser humà. Un dret necessari per poder-se beneficiar dels altres drets fonamentals”, assegura.

L’obra naix d’un encàrrec de l’editorial a Fani Grande, que ha invertit vora un any en plantejar i escriure Jo sóc així i això no és un problema, mitjançant la realització de nombroses entrevistes a persones trans i al seu entorn immediat, per construir així un text coral amb el denominador comú de la mirada personal i respectuosa de l’autora. Entre les persones i entitats que han participat en l’elaboració del llibre està Lambda, el col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals de València que rebrà 50 cèntims per cada exemplar venut de l’obra.

Fani Grande es escriptora, guionista, bloguera i amb un màster en PNL per a la comunicació. Imparteix cursos sobre continguts de blogs, l’ús ètic de les xarxes socials i comunicació eficaç. Ha treballat en televisió, ràdio, premsa escrita i és una de les veus amb més repercussió en l’àmbit de l’opinió amb el seu blog El Fémur de Eva, que va convertir en llibre en 2014 (Editorial Cientocuarenta). També és autora teatral per a públic infantil, amb el llibre Empar, Fallera Major Infantil (Bromera), que va aconseguir el premi als valors en el Festival de Teatre de Torrent (2016).

Activitats vespertines

Aquesta vesprada en la Fira del Llibre han continuat les presentacions i signatures de llibres: Lluna Crua, d’Octavi Monsonís, El sol de las contradicciones, d’Eva Losada; Parlem d’amor? Tu tries, d’Anna Oliver Borràs; Seré Frágil, de Beatriz Esteban; Jo sóc així i això no és un problema, de Fani Grande; A medias con el tiempo, d’Ángel Silva; L’esperit del Cabanyal, de Teresa Sanchis Labiós; Contes curts ideals i sense filtre, de Francesc González; O el toro te mata a ti, de Jason Webster; i Sobre l’alquimia de la vida, de Joan Borja. També han tingut lloc les taules redones “La serp és literatura eròtica”, a partir de les novel·les A l’estiu el sexe somriu, de Manuel Joan i Arinyó, i Com ales d’àngel negre, de Francesc Mompó; “Taula negra”, a partir dels llibres La draga, d’Esperança Camps, i Temps de rates, de Marc Moreno; “De autor a lector: de la fantasía épica al steampunk pasando por la ciencia ficción”, a càrrec d’Alberto Morán, Josué Ramos i Sergio R. Alarte; i el taller d’autoedició a càrrec dels socis de l’Associació Professional d’Il·lustradors de València. “Com llegir una novel·la”, a partir del llibre Tots els colors del vent, de Marta Tena Subirats, ha sigut el taller de la vesprada. David Trashumante ha protagonitzat en canvi el recital del seu llibre Topo. Els bibliòfils han participat en un trivial literari i els més menuts i menudes han assistit a les activitats de la biblioteca, a més de l’espectacle InfanTICS. El concert de Nius de nit ha clausurat la jornada.

La Diputació de València ha atorgat una ajuda de 10.000 euros per a la realització de la 57 Fira del Llibre de València.