Eva Losada: “Si és difícil ser mare, imagina quan la maternitat et ve imposada per responsabilitat”

22-04-2017

“La vam presentar a finals de març i ja compte amb el suport d’un premi”, subratlla Eva Losada (Madrid, 1967), qui ha sigut recentment guardonada amb el XVIII Premi Unicaja de novel·la Fernando Quiñones per la seua segona obra El sol de las contradicciones, que presenta a les 18h d’aquesta vesprada en la Fira del Llibre. “Alguns dels temes que més destaquen d’ella en els clubs de lectura són les dificultats d’una dona jove per a criar un fill que no és seu i la maternitat del qual, no desitjada, assumeix per responsabilitat; el món de l’art i les seues possibilitats d’impulsar o afonar un artista; i la recreació de la Barcelona alterativa i les nits de droga en Madrid, passats els 80”, explica Losada, que ha sigut entrevistada aquest matí en el Plató de TV de la Fira.

Mentre la seua primera novel·la En el lado sombrío del jardín va ser “un treball existencial que podria ubicar-se en qualsevol època”, en aquest cas, diu Losada, “tracte problemes molt actuals, alguns fins i tot no puc desvelar-los per a no fer-me un spoiler”. Amb tot, “les dues indaguen en qüestions que em preocupen i que vull comprendre; solc escriure per a aprendre”, assegura.

A pesar de l’actualitat del context, Losada es revela “molt poc investigadora”. “No sóc ni periodista ni historiadora, jo escric amb la fulla en blanc des de la ficció nua i crua, no sóc de dates. A més, en aquest cas l’època m’és prou familiar i he pogut utilitzar el meu entorn per a escriure-la”, sosté.

 

Personatges de diversos caràcters

Aquesta és una novel·la coral amb personatges de diversos caràcters, com són “un pintor menorquí d’origen alemany, un fotògraf madrileny, un artista cec, una galerista madrilenya, i una parella catalana d’homosexuals”. Per a desenvolupar la protagonista “he pres la meua pròpia experiència, perquè he sigut mare, però és un tema que he hagut de tractar des de la distància, ja que ella no vol ser-lo”.

Des que es va llicenciar en 1992 en Ciències Econòmiques i Empresarials, Eva Losada ha treballat en màrqueting, comunicació i formació per a empreses multinacionals. En 2003 va decidir deixar l’empresa privada i començar la seua carrera literària. En 2010, amb la seua primera novel·la, va quedar finalista del Premi Planeta de novel·la i del Premi Cercle de Lectors. “I ja estic acabant la tercera, tot i que no vora la llum fins a 2019. Només puc dir que les protagonistes són dues dones també”, desvela amb cert temor.