Els bibliotecaris valencians celebren els 25 anys dels Premis Samaruc de literatura infantil i juvenil

21-04-2017

Els Premis Samaruc de literatura infantil i juvenil compleixen 25 anys. Amb aquest motiu, l’Associació de Bibliotecaris Valencians repassa a les 19h de hui en una taula rodona la trajectòria d’aquests guardons que van nàixer en 1993, i als quals posteriorment es van agregar els premis Bibliotecari d’Honor i Bibliotecari de l’Any. Intervenen Ramón Guillem, vicepresident dels bibliotecaris i un dels impulsors del guardó; Vicent Carbonell, de l’organització dels Premis Samaruc; i els guanyadors de la passada edició, Manel Àlamo i Vicent Sanhermelando, qui presenten al seu torn nous títols en aquesta edició de la Fira.

Guillem destaca la rellevància dels Premis Samaruc, com acrediten els seus 25 anys d’història, i que distingeixen les millors obres infantils i juvenils d’autors valencians en valencià, com a reconeixement de la seua defensa de la llengua i la cultura en el camp de les lletres valencianes. Per la seua banda, Carbonell destaca la pròpia dinàmica dels guardons, que a diferència d’uns altres premien la millor obra infantil i juvenil editades en valencià de l’any anterior a l’edició vigent. El jurat està format per tres bibliotecaris o bibliotecàries, un mestre o mestra i un escriptor o escriptora de literatura infantil i juvenil que no haja publicat eixe any. El primer divendres de juny es lliuraran les distincions de la 25 edició.

Els guanyadors de la passada edició també participen de la celebració d’aquest 25 aniversari en la Fira. Manel Àlamo, premiat en la categoria de literatura juvenil amb la novel·la A boca de canó, expressa la “gran sorpresa, alegria i honor” que va sentir en conèixer el premi i en comprovar la llista de guanyadors anteriors. “Estar al mateix nivell de Paco Mompó, Gemma Pasqual, Mar Granell, Pep Castellano, autors que coneixia, que havia llegit i entrevistat com a periodista, era un reconeixement i el primer premi a la meua labor literària”, afegeix. Per la seua banda, Vicent Sanhermelando, premiat pel seu primer llibre infantil Ximo Potter i el col·leccionista de mòbils, destaca el fet que la distinció l’atorguen els bibliotecaris, els qui estan en contacte amb el lector, “els vigilants de la lectura”.

Tant Àlamo com Sanhermelando presentaran noves obres en el marc de la 52 Fira del Llibre. Mar i el llibre negre és la nova novel·la juvenil de Manel Àlamo, que presentarà l’1 de maig en el Microespai. Sanhermelando torna a l’àmbit adolescent amb Pell de seda, que signarà el 29 d’abril en la caseta de Edicions del Bullent. A més durà a terme un taller d’animació lectora amb alumnes de tercer cicle de primària a partir de l’obra guanyadora del Samaruc, Ximo Potter i el col·leccionista de mòbils.