La 52 Fira del Llibre de València ha obert les seues portes aquest matí en els Jardins de Vivers amb l’objectiu que “tots els valencians se senten orgullosos de la Fira, els que lligen molt, bastant o molt poc”, segons ha assegurat durant la inauguració el president del Gremi de Llibrers, Ignacio Larraz. “Els precedents ens avalen: vam ser el bressol de la impremta a Espanya i els editors de la primera Bíblia en llengua popular, ràpidament cremada per la Inquisició; un bon lloc per a les arts gràfiques i la producció de còmics”, ha recordat el representant del Gremi, organitzador de la Fira en col·laboració amb FULL (Fundació pel Llibre i la Lectura).
“Quants més llibres, més lliures”, ha recalcat el president dels Corts Valencianes, Enric Morera, qui ha valorat la Fira com un “important punt de trobada” i ha expressat l’aspiració que les indústries culturals consoliden llocs de treball “potents, estables i de qualitat” i aconseguisquen assolir “almenys, el 7 % del PIB”.
Per la seua banda, en relació amb el cartell de la 52 edició, el secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona, ha destacat que la Fira demostra que el llibre “batega, ens aporta sang i és, alhora, una mostra inequívoca que estem revertint el sector”. “Fan falta lectors”, ha afirmat Girona, qui ha posat en valor les activitats de la Fira, doncs “acosten els llibres al lector”.
“La literatura ha de ser un eix de desenvolupament econòmic de la ciutat de València al mateix temps que un motor per a aconseguir una societat avançada”, ha afirmat la regidora de Patrimoni Cultural i Recursos Culturals de l’Ajuntament de València, Glòria Tello. “Sense literatura, la societat es queda buida i incompleta. Amb ella s’arrepleguen els somnis, les expectatives, les reflexions i, en definitiva, tota la vida. Per açò, aquesta fira és un passeig de vida”, ha destacat.
També han participat en la inauguració el president de FULL, Jesús Figuerola; el portaveu del Grup Parlamentari Socialista en els Corts, Manuel Mata; el director general de Comerç i Consum de la Generalitat, Natxo Costa; la regidora d’Educació, María Oliver; el regidor d’Hisenda, Ramon Vilar; el president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramón Ferrer; i la portaveu de Ciutadans en la Diputació de València, Mª Carmen Peris.
Dates, horaris i activitats
La 52 Fira del Llibre de València se celebra del 20 d’abril a l’1 de maig de 2017 en els Jardins de Vivers, de 11h a 14h, i de 17h a 21h, i comptarà amb la participació de 60 expositors en 93 casetes, tres més que l’any anterior, entre llibreries, institucions i entitats amb fons editorial propi. Suposarà l’inici, a més, de les celebracions del 40 aniversari de la constitució del Gremi.
L’organització aspira a augmentar les xifres registrades en 2016, quan es van aconseguir unes vendes de 850.000 euros i unes visites de 500.000 persones, que van consolidar l’esdeveniment valencià com la segona fira del llibre de diversos dies de durada més important de l’estat, tant en volum d’expositors com de visitants. És, a més, la fira del llibre més rellevant quant a volum de vendes per expositor i dia, amb 1.200 € de mitjana en 2016, edició en la qual van participar 59 expositors durant 12 dies.
El certamen valencià acollirà el programa més ampli de la seua història: 600 signatures a més de presentacions (136); entrevistes a escriptors en el plató de televisió (150), obertes al públic, retransmeses en directe per Internet i disponibles posteriorment a través de Youtube; taules redones i debats (16); espectacles (27); recitals (16); tallers (106); i activitats infantils, tant obertes al públic com dirigides a escoles (76 sessions). Un centenar d’autors valencians participarà en el certamen.
La Fira comptarà a més amb diverses activitats amb motiu de l’Any Blasco Ibáñez, del centenari del naixement de la poetessa Glòria Fuertes, del 75 aniversari de la mort del poeta i dramaturg Miguel Hernández i del 25 aniversari de la defunció de l’escriptor i humanista valencià Joan Fuster. A més, la Direcció general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana tornarà a posar a la disposició de les editorials valencianes una carpa específica dedicada a l’exposició i venda dels seus fons editorials, en la qual estaran presents al voltant de 50 empreses i també tindran cabuda els professionals valencians de la il·lustració. Amb motiu del 20 aniversari de la refundació de l’Associació Professional d’Il·lustradors de València (APIV), l’entitat ha organitzat un extens programa que donarà començament amb la inauguració de l’exposició Il·llustre anecdotari.