La 58 Fira del llibre se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig de 2023

Col·loquis, recitals i dramatitzacions per a conèixer les últimes novetats

13-04-2017

La 52 Fira del Llibre serà marc de presentacions de novetats editorials, concursos i guanyadors de guardons literaris, com els XXXIV Premis Literaris ‘Ciutat de València’. El 20 d’abril, després de la inauguració de la fira, la regidora de Cultura, Gloria Tello, serà l’encarregada de comunicar quines són les obres guanyadores d’aquest reconeixement municipal en la seua edició de 2017.

Aquest mateix dia, a la vesprada i en el Museu de Ciències Naturals, tindran lloc dues presentacions. A les 18.00h, l’autora Mercedes Jiménez Bautista, compartirà els 77 contes que ha arreplegat en Un Sol en la Luna i on desvetla el seu univers interior; i a les 19.00h, Narcís Martin H parlarà de la seua última novel·la Mi otra vida.

A les 20.00h, en la Sala Museu 2, l’Associació Ciutadania i Comunicació (ACICOM) presentarà el concurs per a editar els llibres que formaran part de la col·lecció titulada ‘Joves investigadors/Nova comunicació’, en la qual s’editaran assajos d’autors novells sobretot tipus de temes en l’àmbit de la comunicació i de la ciutadania.

Vesprada de presentacions en el Museu serà també la del 21 d’abril. A les 18.00h, David Coronat ens introduirà en la sorprenent història de La Calderona, “personatge molt popular en el segle XVII però bastant oblidat en l’actualitat”; Silvia Lara presentarà la seua òpera primera Siente, vive, ama, “un viatge emocional” sobre “les complexitats de viure en el segle XXI; i Rafael Camarasa explicarà l’essència de la seua obra Lo normal.

Una hora més tard, a les 19.00h, arribaran les presentacions de Maldita literatura, el nou llibre de Lur Sotuela, i en la qual participaran l’autor, la diputada Llum Quinyonero i l’editor Rafa Arnal; i de Curas. La acción de la fe en el cuerpo enfermo, editat per Cárita Valencia Ediciones.

Blasco Ibáñez, ara en valencià

Així mateix, es presentarà el llibre que arreplega la tesi doctoral d’Ignasi Gironés, dirigida per Vicent Guerola, i que parla de la taulelleria valenciana que es conserva a la Fundació La Fontana de Barcelona; l’assaig del musicòleg valencià José Pruñonosa, que versa sobre el jazz contemporani valencià, els seus protagonistes i les seues obres, així com l’estreta connexió amb l’estètica de la Third Stream; el llibre No voy a pedirle a nadie que me crea, de Juan Pablo Villalobos, Premi Herraldo de Novel·la 2016; l’obra Ser feliz no es fàcil, però sí posible d’Angel Joel Méndez López; Pren la paraula, de Josep Lacreu; i els llibres La Barraca i Flor de maig, traduccions de les obres de Blasco Ibáñez a càrrec de Vicent Satorres.

Dia intens de presentacions també serà el dissabte 22 d’abril, quan, a les 11.00h, coneixerem el llibre País Valencià, avui i demà: Reflexions generacionals en temps de canvi, a càrrec del coordinador Jordi Muñoz; el llibre L’Odissea per a joves, a través dels autors, Voro Vendrell i Paco Giménez; i Niños sanos, adultos sanos, a càrrec de l’autor, el nutricionista valencià Jesús Sanchis.

A més, a les 11.30h, es presentarà el llibre Tempus fugit, de Carmen Fabian, i el projecte ‘Contes Familiars’, que naix de la necessitat d’oferir als xiquets i xiquetes una varietat de contes on es puguen sentir identificats/des en la diversitat de les famílies actuals. A les 12.00h Carles Querol explicarà davant el públic Les cossinogues i a les 13.00h tindrà lloc el recital-presentació del poemari La marcha de 150.000.000, d’Enrique Falcón. Paral·lelament, es desenvoluparà el recital poètic del llibre Magdala en el qual participen Sergi Torró, Lluís Roda i David Vinya.

Il·lustracions autoeditades

El 22 d’abril, a les 13.00h, serà també el moment en què l’Associació Professional d’Il·lustradors Valencians (APIV), que enguany compleix 20 anys des de la seua refundació, inaugurarà l’exposició Il·lustre anecdotari, on els participants han escrit i il·lustrat una anècdota o reflexió sobre la seua trajectòria com a il·lustradors. A la vesprada, a les 17.00h, els socis d’APIV faran el mercat d’autoedició amb material gràfic editat per ells, com ara fanzines, revistes, contes, originals, postals i borses.

A les 17.30h Octavi Monsonís presentarà la novel·la Lluna crua; i a les 18.00h, en Espai Autors, David Transhumant presentarà amb un recital l’últim llibre, Tópo, mentre que en la Sala Museu 1 Eva Losada parlarà de El Sol de las Contradicciones i en la Sala Museu 2 tindrà lloc l’explicació al públic de dues novel·les negres: La draga, d’Esperança Camps, i de Temps de rates, de Marc Moreno, Premi Crims de Tinta.

Serà també el dia per a conèixer de mà de les seues autores les novel·les Parlem d’amor? Tu Tries, d’Anna Oliver, i Jo sóc així i això no és un problema, de Fani Grande, un cant al dret a la diversitat i a la pròpia identitat a partir de diferents històries de persones transgènere. En aquest acte intervindran també Manolo Gil, editor de Vincle; Àlec Casanova, del Col·lectiu Lambda de València; Guillem Montoro, coordinador de la Fundació Daniela i Rosa Sanchis, escriptora i experta en educació afectiva-sexual.

El 22 d’abril, a partir de les 19.00h, es presentarà ‘La Serp’, la nova col·lecció eròtica del Petit Editor; el llibre Seré frágil, de Beatriz Esteban; l’obra juvenil L’esperit del Cabanyal, de Teresa Sanchis; A medias con el tiempo d’Ángel Silva; el llibre O el toro te mata a ti, a càrrec de l’autor Jason Webster; el llibre Contes curts, ideals i sense filtre, de Francesc Gonzàlez; i Sobre l’alquímia de la vida, de Joan Borja Sanz, obra guanyadora del Premi Internacional de Divulgació Científica Ciutat de Benicarló.

El 23 d’abril, a les 11.00h, arribarà el torn de la presentació del llibre La volta al món en 8 contes, de Carles Cano i Paco Giménez i Les muixerangues valencianes, de Joan Bofarull. I a les 11.30h es reuniran les obres de Blasco Ibáñez recentment traduïdes al valencià. Participaran Francesc Bayarri, traductor de La barraca; Eva Biot, traductora de Entre tarongers, i José Camarilles, traductor de Contes Valencians.

A les 12.00h, en la Sala Museu 3, es presentarà l’obra guanyadora del Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre, El desbaratat conte dels fesols màgics, de Carles Cano i la finalista, Diari d’unes vacances avorrides, de Pep Castellà. I en la Sala Museu 2 Manuel Vicent parlarà de la seua nova obra sobre la Transició Espanyola, La regata.

Homenatge a Paco Muñoz i Carles Cano

A les 12.30h coneixerem el llibre Paco Muñoz, l’home de la guitarra, d’Enric Lluch i il·lustrat per Anna Roig, que Escola Valenciana – Guaix ha promogut per a homenatjar a l’artista valencià. I a les 13.00h el periodista Juanjo Braulio presentarà Sucios y malvados i l’artista homenatjat enguany en la 52 Fira del Llibre, Carles Cano, farà un repàs dels seus llibres més destacats, entre ells el Premi Lazarillo El secret de l’avi. Més tard, a les 17.00h, tindrà lloc la mostra del llibre Dónes del sud valencià. Escrits de resistència i esperança, de Tudi Torró.

Aquesta mateixa vesprada tindrà lloc la presentació de dos premis literaris: els Ciutat de Benicarló i els Octubre. La vesprada serà intensa amb la lectura dramatitzada del lliure Martingala; el recital homenatge a Glòria Fuertes; la presentació de Fuster per a ociosos, antologia de textos fusterians de Xavier Aliaga; l’explicació d’Emili Piera de la seua nova novelette, Quan la Xina vingué a València; i la mostra de les publicacions gastronòmiques d’Onada Edicions.

El 24 d’abril obrirà amb música i la presentació del llibre Las fabulosas canciones para desaparecer, de Nacho López Murria i Tórtel. Li seguirà la presentació del llibre La maledicció dels Bellvís, de Noèlia Vidal i a les 12.00h arribarà el joc amb una partida de cartes Mascletà, de l’autor Òscar Garcia. Al mateix temps se celebrarà l’homenatge a Carles Cano.

A les 13.00h, en el Microespai, es presentaran els premis de la Fundació Premis Rei Jaime I i en la Sala Museu 1 Ángel Martínez i Andrés Giménez parlaran del seu llibre Mercat Central. 100 anys de la nostra història. En arribar la vesprada, a les 18.00h, es presentaran les obres literàries del CDLViC, el Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de València i Castelló i dues noves publicacions: Como fuego en el hielo, de Luz Gabás, i El Grial. La iniciació en la cavalleria blanca, de Juan de Sant Grial.

Joan Fuster

Amb motiu del 25 aniversari de la mort de l’escriptor Joan Fuster, a les 19.00h en la Sala Museu 1 tindrà lloc la presentació del llibre Escrits contra el silenci, en la qual participaran Toni Mollà, autor; Manolo Gil, editor de Vincle; i els periodistes J.J. Pérez Benlloch i Manuel S. Jardí. Mentre, en la Sala Museu 2, es desenvoluparà la presentació i col·loqui posterior sobre Vídeo-Dansa, so i música (Exploracions a través de la creació) amb la participació de Blas Payri (autor, Catedràtic de Comunicació Audiovisual UPV), Rafel Arnal (investigador i realitzador de Vídeo-Dansa), Ximo Rojo (Dissenyador de Llum per a Dansa i Audiovisual) i Rafa Arnal (editor).

La vesprada del 26 d’abril vindrà carregada de presentacions: La secta secreta de Horus, de Vicente Crespo; Ben Ballat, de Francesc Sanchis Sanchis; El Tiempo. Todo. Locura, de Mónica Carrillo; Por el pan, la tierra y la libertad, de Julián Vadillo; el poemari Al nord amb els teus ulls, d’Elia Saneleuterio Temporal, acompanyada d’una posterior dramatització; i la del llibre Trenta anys, trenta mirades, on a través d’entrevistes arreplega el testimoniatge de trenta persones que han tingut importància en la història del Parc Natural de l’Albufera, que va complir en 2016 les tres dècades. Així mateix, es presentaran els llibres institucionals De València i Mallorca, de Josep Massot i Muntaner; Diccionari de fraseologia, de Joaquim Martí Mestre, i España en la guerra civil europea. Contribuciones de un hispanista, de Paul Preston.

El 26 d’abril, a les 12.00h, el diputat de Cultura Xavier Rius i Jesús Figuerola, president de la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL) presentaran en roda de premsa la convocatòria perquè València siga «Ciutat Lectora». I a la vesprada coneixerem el perquè del llibre 30 mujeres fascinantes en la historia de Valencia, una obra coral sobre trenta dones que a València van viure històries fascinants per diversos motius. A més, es presentaran les novetats del vicerectorat de Participació i Projecció Terrritorial de la Universitat de València.

A les 19.00h se celebrarà la lectura de Mirades, el llibre de poemes de Francesc Aledón; la presentació del llibre de relats Magnesio para fugitivos del paraiso, del col·lectiu literari LAB; i les novetats de la col·lecció ‘Història’ del servei de publicacions de la Universitat de València. A última hora, a les 20.00h, es mostrarà el llibre Viatges extraordinaris per terres misterioses i es presentaran els llibres Carles Salvador, escriptor, gramàtic, mestre i Vocabulari de noms de persona, editats per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Publicacions institucionals

La vesprada del 27 d’abril també acollirà nombroses presentacions, com les de Mujeres infieles en la era franquista, de Stella Manaut; la nova edició de Miguel Hernández. Pasiones, cárcel y muerte de un poeta, de José Luis Ferris en commemoració del 75 aniversari de la seua mort; i els llibres El dit sobre el mapa, de Daniel P. Grau, D’Ors a Fuster. Per una història de l’assaig en la literatura contemporània, de Gonçal López-Pampló, i Joan Fuster i la ironia, de Pere Ballart, Jordi Malé, Marcel Ortín, Ximo Espinós i Gonçal López-Pampló, entre unes altres. A més, coincidint amb la celebració dels 50 anys sobre els escenaris, Maria del Mar Bonet ens oferirà les seues vivències en forma de llibre.

El 28 d’abril, a les 18.00h, en la Sala Museu 2, es presentarà el premi Nadal 2015, Mitja vida, de Care Santos mentre que en la Sala Museu 1 l’escriptor i periodista Fernando Delgado parlarà de la seua nova novel·la, El huido que leyó su esquela. I el 29 d’abril es presentaran, entre uns altres, País! País? País, l’àlbum il·lustrat On són les claus? i el llibre Carteles de cine. Arte en imágenes, a càrrec de el escriptor Emilio Sanchis.

L’endemà, 30 d’abril, Marta Sanz presentarà Éramos mujeres jóvenes i coneixerem els nous títols de la col·lecció ‘Primeres Rondalles d’Enric Valor’, adaptades per Jordi Raül Verdú. El dia 1 de maig s’informarà de dues novetats de la Institució Alfons el Magnànim.

La 58a Fira del Llibre de València ha rebut una subvenció de 10.000 euros de la Diputació de València, destinada a la instal·lació de les casetes dels expositors.