Educació, igualtat de gènere i literatura: a debat

12-04-2017

En la 52 Fira del Llibre no poden faltar els exemplars, però tampoc el diàleg entre les persones, el debat. Siga de contingut social, històric o cultural, les taules redones impulsaran durant aquests dotze dies la reflexió sobre l’educació, la igualtat de gènere o l’essència dels premis literaris, entre altres temes.

Els docents Pilar Bellés i Carlos Sarment seran els primers a plantejar una reflexió al públic arran de la novel·la que signen conjuntament ¿Sabes cómo se siente un nió maltratado? El dijous 20 d’abril, a les 13.00h, analitzaran les conseqüències d’utilitzar la violència per a educar i proposaran una metodologia orientada a no fer ús de la humiliació per a aconseguir el màxim rendiment dels menors.

Aquest mateix dia, a les 18.00h, Pilar Bellés, qui també és escriptora social, presentarà l’estudi ‘Assaig i poemari: Masclisme i feminisme en l’obra de Cervantes’. En ell ha comparat l’obra universal L’enginyós gentilhome El Quixot de la Manxa amb la seua novel·la actual Somos víctimas de una sociedad machista y cruel. A través de la fusió d’assaig i poesia, abordarà el paper de la dona en l’obra de Cervantes i revelarà als espectadors les “curioses semblances quant al masclisme i feminisme dels protagonistes”.

Més tard, a les 18.30h, arribarà el torn dels periodistes que escriuen literatura. Sota el títol, Del fet a la imaginació. Periodistes que novel·len (amb tot dret!), Víctor Amela, Francesc Bayarri, Juanjo Braulio i Emili Piera explicaran la seua doble capacitat per a informar i entretenir.

 

Homenatges
Amb taules redones també se celebraran aniversaris, com els 25 anys dels Premis Samaruc. Són els guardons amb els quals l’Associació de Bibliotecaris ha reconegut des de 1993 les millors publicacions per a públic infantil i juvenil escrites per autors valencians i en valencià. El repàs pel periple d’aquests premis serà el divendres 21 d’abril, a les 19.00 hores, i correrà a càrrec del tècnic de biblioteques de Silla Vicent Carbonell i els dos últims autors guanyadors del Samaruc, Vicent Sanhermelando (pel llibre infantil Ximo Potter i el col·leccionista de mòbils) i Manel Àlamo (pel juvenil A boca de canó).

Els gèneres literaris i les seues possibilitats seran igualment motiu de debat. El 22 d’abril al matí, a les 12.00h, les escriptores Connie Jett, Isabel Keats, Yolanda León i Chary Ca explicaran el perquè de l’èxit de la novel·la eròtica; i a la vesprada, a les 18.00h, tres escriptors de fantasia, Alberto Morán i Rosegue, Josué Ramos i Sergio R. Alarte, contestaran qüestions relatives a aquest gènere en diverses dels seus vessants: De la fantasia èpica al steampunk passant per la ciència ficció. El 29 d’abril, a les 13.00h, Clara Sánchez, Carmen Garijo, Marta Robles i Eva García de Urturi abordaran l’essència de la novel·la que va més enllà del noir.
Sobre gastronomia i literatura parlaran Emili Piera, Joan Gari i Felip Bens el 23 d’abril a les 12.00h i a la vesprada, a les 18.00h, es presentarà en societat la col·lecció ‘Che Books’ de l’editorial Contraban, la qual en 2017 publicarà llibres d’autors valencians, com Néstor Mir, David Pascual i Hortes, Vicent Marco, Jerónimo García i Tomás i Carlos Michel i Fuentes.
Igualtat de gènere?
La figura de la dona literària serà focus de debat en dues jornades. El 23 d’abril, a les 18.30h, Teresa Espasa, Rosa María Rodríguez i Magda, Marina Esquerre, Mar Busquets i Elia Saneleuterio i Temporal es preguntaran: Escriptores, som invisibles? I amb les seues respostes no solament retrataran la realitat valenciana, sinó que proposaran accions per a implementar la seua visibilitat. I el dijous 27 d’abril, a les 19.00h, arran de la presentació del llibre Cansadas. Una reacción feminista frente a la nueva misoginia, la seua autora, Nuria Varela, Teresa Blat i Julia Sevilla demostraran com les dones lligen i escriuen.
Aprendrem també sobre la nostra història valenciana. El 28 d’abril, a les 18.00h, Martí Dominguez, Raül González i Devís i Paco Collado ens introduiran en el món dels maquis al Pais Valencià; el 29 d’abril, a les 11.00h, Javier Varela i Tortajada, Javier Paniagua i Vicente Muñoz retrataran Blasco Ibáñez i la València del seu temps i més tard, a les 13.00h, farem un recorregut per les llegendes i tradicions valencianes en la literatura infantil de la mà de les autores Mercè Climent, Pilar Gregori i *Xaro Navarro.

 

Refugiats d’ahir, refugiats d’avui

Així mateix, s’organitzaran taules redones on el temps serà un factor que ajude a avaluar i extraure conclusions. Una d’elles tindrà lloc el 29 d’abril i Jordi Llobregat, Bernardo Carrión i Santiago Álvarez faran balanç dels 5 anys de VLC Negra i del camí que ha recorregut el festival fins ara. Una altra se celebrarà el 30 d’abril, a les 12.00h, per a reflexionar sobre refugiats d’ahir, refugiats d’avui. Arran del llibre Quan érem refugiats de Teresa Pàmies i de les tasques de la comunitat EKO en els camps de refugiats de Grècia, Feliu Ventura, Daniel Tomàs (EKO) i Borja Català (Sembra Llibres) debatran sobre les diferències i similituds entre qui ha patit aquesta condició en segles diferents.

Siglo XXI d’Espanya, homenatge a Eduardo Galeano serà la taula redona en què Jesús Espino, el director de l’editorial i l’editor valencià Rafa Arnal aprofundiran sobre els 50 anys d’aquest segell, dedicat a publicacions d’avantguarda del pensament crític espanyol. I l’1 de maig, MªJosé Rivera i Ortún i Enrique Cabrera presentaran el llibre Eres la luz de mis ojos mitjançant la projecció d’un documental sobre la construcció del canal de Suez.

Finalment, la crítica a la gestió cultural es durà a terme en dues taules redones. El 30 d’abril, a les 18.00h, es plantejarà una pregunta: de veritat funciona el foment de la lectura?, mentre que l’1 de maig, a les 19.00h, seran els premis literaris els que entren en debat: realitats i llegendes al voltant dels premis. Coneixerem l’opinió i l’experiència de Carmen Amoraga, Elia S. Temporal, Mar Busquets-Mataix, Jaime Siles, Blas Muñoz i Pizarro i José Vicente Peiró.