Blasco Ibáñez, Miguel Hernández, Joan Fuster, Gloria Fuertes… una Fira d’aniversaris i homenatges

11-04-2017

La 52 Fira del Llibre serà la dels homenatges i commemoracions. Conflueixen en aquesta edició l’Any Blasco Ibáñez, amb motiu del 150 aniversari del seu naixement; el 75 aniversari de la mort del poeta i dramaturg Miguel Hernández; el 25 aniversari de la defunció de l’escriptor i humanista Joan Fuster; i el centenari del naixement de la poetessa Glòria Fortes.

150 aniversari del naixement de Blasco Ibáñez

Amb motiu de l’Any Blasco Ibáñez (València, 1867 – Menton, França, 1928), el Microespai acollirà a les 11:30 del diumenge 23 d’abril l’acte “Les obres de Blasco Ibáñez, ara en valencià”, organitzat per la Companyia Austrohongaresa de Vapors amb la participació de Francesc Bayarri, traductor de La barraca; Eva Biot, traductora d’Entre tarongers, i José Camarillas, traductor de Contes Valencians. A més, a les 11h del dissabte 29 d’abril tindrà lloc en la Sala Museu 1 la taula redona “Blasco Ibáñez i la València del seu temps”, organitzada per l’Editorial Tecnos-Anaya i en la qual participaran Javier Varela Tortajada, Javier Paniagua i Vicente Muñoz Puelles.

L’escriptor, periodista, polític i cineasta valencià també protagonitzarà nombroses activitats infantils. D’una banda, el Servei d’Acció Cultural de l’Ajuntament de València ha programat en l’espai Biblioteca, de la Xarxa de Biblioteques Públiques Municipals, el taller infantil “Felicita a Blasco Ibáñez”, que se celebrarà a les 18h del divendres 21, el dimecres 26 i el divendres 28, així com a les 12h del dissabte 22, el diumenge 23, el dilluns 24, el dissabte 29, el diumenge 30 i el dilluns 1 de maig.  De l’altra, la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana organitzarà el dilluns 24 d’abril una visita teatralitzada, que recorrerà el recinte de la Fira a partir de les 11:30, i el contacontes “Un carrer en cada poble: homenatge a Blasco Ibáñez”, a les 12:30 en l’Espai Obert; ambdues activitats estaran a càrrec de Rebombori Cultural.

A més, la Comissió Commemorativa de l’Any Blasco Ibáñez retrà homenatge a l’autor mitjançant una exposició que recopila frases cèlebres de les seues obres més rellevants, en les quals va retratar al detall la vida valenciana de finals del XIX.

75 aniversari de la mort de Miguel Hernández

Al seu torn, la Fira acollirà dues activitats amb motiu del 75 aniversari de la mort del poeta i dramaturg Miguel Hernández (Oriola, 1910 – Alacant, 1942). L’Espai Obert albergarà a les 18h del dilluns 24 un recital dels seus versos a càrrec de Vicent Camps i organitzat pel Servei d’Acció Cultural de l’Ajuntament de València. A més, l’escriptor José Luis Ferris presentarà a les 18h del dijous 27 d’abril en la Sala Museu 2 la reedició de la seua obra Miguel Hernández. Pasiones, cárcel y muerte de un poeta, editada per la Fundació José Manuel Lara, en conversa amb Carlos Marzal.

25 aniversari de la mort de Joan Fuster

Així mateix, amb motiu del 25 aniversari de la mort de l’escriptor i humanista valencià Joan Fuster (Sueca, 1922 – 1992), a les 19h del diumenge 23 d’abril tindrà lloc en l’Espai Autor la presentació de Fuster per a Ociosos, una antologia de textos fusterians a càrrec del periodista i escriptor Xavier Aliaga i editada per Sembra Llibres. Quatre dies més tard, el dijous 27, la Universitat de València organitzarà a les 18h en la Sala Museu 1 la presentació dels llibres El dit sobre el mapa, de Daniel P. Grau; D’Ors a Fuster. Per una història de l’assaig en la literatura contemporània, de Gonçal López-Pampló; i Joan Fuster i la ironia, de Pere Ballart, Jordi Malé, Marcel Ortín, Ximo Espinós i Gonçal López-Pampló.

100 aniversari del naixement de Gloria Fuertes

La poetessa Gloria Fuertes (Madrid, 1917 – 1998), del naixement de la qual es compleixen 100 anys en 2017, protagonitzarà també tres activitats. D’una banda, la Direcció general de Cultura i Patrimoni ha programat a les 18h del dijous 20 d’abril en l’Espai Obert el contacontes “Merienda de cuentos con… Gloria Fuertes”, a càrrec d’Elisa M. Matallín. Per l’altre, Concilyarte Associació oferirà en la Sala Museu 1 a les 20h del mateix dia un recital d’homenatge amb poemes basats en la seua obra i presentat per Mila Villanueva. Finalment, les llibreries Primado i Sidecar libros sobre ruedas organitzaran a les 19h del diumenge 23 d’abril en la Sala Museu 3 el recital i la presentació de l’obra Gloria Fuertes, Antología de poemas y vida, editada per Blackie Books a càrrec de Jorge Cascante, que repassa la vida i l’obra d’una poetessa genial que va veure la seua literatura aombrada per ser dona, per la seua classe social i per la seua fama.