La 57 Fira del llibre se celebrarà del 28 d'abril al 8 de maig de 2022

La Fira del Llibre de València acollirà el programa més extens de la seua història en la seua 52 edició

6-04-2017

La 52 Fira del Llibre de València se celebrarà del 20 d’abril a l’1 de maig de 2017 en els Jardins de Vivers. Organitzada pel Gremi de Llibrers de València amb la col·laboració de FULL (Fundació pel Llibre i la Lectura), la Fira comptarà en aquesta edició amb la participació de 60 expositors en 93 casetes, tres més que l’any anterior, entre llibreries, institucions i entitats amb fons editorial propi. Suposarà l’inici, a més, de les celebracions del 40 aniversari de la constitució del Gremi.

“Dos anys enrere, la Fira del Llibre de València va estrenar la cinquantena; ara els quaranta anys del Gremi de Llibrers ens enfronten amb les proves de la ineludible maduresa. Aquesta és la Fira de la commemoració, de cap manera de l’alleujament nostàlgic”, ha assegurat el president del Gremi, Ignacio Larraz, en la roda de premsa de presentació de la nova edició. L’organització aspira, de fet, a augmentar les xifres registrades en 2016, quan es van aconseguir unes vendes de 850.000 euros i unes visites de 500.000 persones, que van consolidar l’esdeveniment valencià com la segona fira del llibre de diversos dies de durada més important de l’estat, tant en volum d’expositors com de visitants. És, a més, la fira del llibre més rellevant quant a volum de vendes per expositor i dia, amb 1.200 € de mitjana en 2016, edició en la qual van participar 59 expositors durant 12 dies.

La directora general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana, Carmen Amoraga, ha posat en valor la rellevància del certamen valencià: “Els seus 500.000 visitants són 500.000 lectors, i lectors és el que més cal en aquests moments”. Amoraga ha destacat que el Pla Valencià del Llibre i la Lectura contribuirà a “revertir els penosos índexs de lectura que tenim a la Comunitat Valenciana”. “Estem en el bon camí”, ha indicat, gràcies al treball conjunt de l’administració, el Gremi, FULL, els editors, els autors i els il·lustradors.

“La Fira del Llibre no és sols un espai de venda de llibres, és un espai d’activitats, una festa”, ha considerat Jesús Figuerola, president de FULL (Fundació pel Llibre i la Lectura). Precisament per a la promoció del llibre i de l’hàbit lector, el certamen valencià acollirà el programa més ampli de la seua història: 600 signatures a més de presentacions (136); entrevistes a escriptors en el plató de televisió (150), obertes al públic, retransmeses en directe per Internet i disponibles posteriorment a través de Youtube; taules redones i debats (16); espectacles (27); recitals (16); tallers (106); i activitats infantils, tant obertes al públic com dirigides a escoles (76 sessions). Un centenar d’autors valencians participarà en el certamen.

La Fira comptarà a més amb diverses activitats amb motiu de l’Any Blasco Ibáñez, del centenari del naixement de la poetessa Gloria Fuertes, del 75 aniversari de la mort del poeta i dramaturg Miguel Hernández i del 25 aniversari de la defunció de l’escriptor i humanista valencià Joan Fuster. A més, la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana tornarà a posar a la disposició de les editorials valencianes una carpa específica dedicada a l’exposició i venda dels seus fons editorials, en la qual estaran presents al voltant de 50 empreses a més dels professionals valencians de la il·lustració. Amb motiu del 20 aniversari de la refundació de l’Associació Professional d’Il·lustradors de València (APIV), l’entitat ha organitzat un extens programa que, com ha anunciat el seu president, Miguel Ángel Giner, començarà amb la inauguració de l’exposició Il·lustre anecdotari, consistent en la il·lustració per part de cada participant d’una anècdota sobre la seua trajectòria.

El cartell de la 52 Fira del Llibre, “Llibreraó”, és obra de Julio Antonio Blasco, també present en la roda de premsa, llicenciat en Belles arts, il·lustrador sota la signatura de Sr. López, pintor, dissenyador, editor i llibreter. L’autor va ser seleccionat després d’una crida a projecte realitzada pel Gremi amb la col·laboració d’APIV, l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV) i ComunitAD (Empreses de Comunicació Publicitària de la Comunitat Valenciana). “La proposta parla de la passió pel llibre, de la passió per la lectura. Parla del llibre com a circulació d’oxigen, d’idees i emocions. Parla de desig, passió i emoció. La imatge fa referència a la florida editorial que està tenint lloc en aquests moments, a la bona salut actual del mercat editorial”, ha explicat Blasco.

L’autor homenatjat en aquesta edició serà Carles Cano (València, 1957), llicenciat en Filologia Hispànica (secció Filologia Valenciana) per la Universitat de València, docent durant 20 anys, contacontes, guionista de programes infantils de ràdio i televisió, i escriptor amb una extensa obra de literatura infantil i juvenil per la qual ha rebut nombrosos guardons.

El cost global de la Fira s’estima en 350.000 euros, un 16,6 % més que en 2016 (300.000 €), aportats directament pel Gremi de Llibrers de València (220.000 €), FULL (60.000 €), la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana (32.000 €) i les llibreries, editorials i entitats organitzadores d’activitats (38.000 €, aproximadament). Els organitzadors de la Fira -el Gremi amb la col·laboració de FULL- financen les seues aportacions mitjançant fons propis, subvencions institucionals (de la Generalitat Valenciana, la Diputació de València i l’Ajuntament de València) i aportacions de patrocinadors i col·laboradors privats. A més, el certamen compta amb la col·laboració del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura, Caixa Popular, Obra Social “La Caixa”, l’Associació d’Editors del País Valencià (AEPV) i l’Associació Professional d’Il·lustradors de València (APIV).

La Diputació de València ha atorgat una ajuda de 10.000 euros per a la realització de la 57 Fira del Llibre de València.