Sr. López: “Les il·lustracions atrapen i sedueixen, poden convertir el llibre en un objecte únic”

4-04-2017

El cartell de la 52 Fira del Llibre és obra de Julio Antonio Blasco, llicenciat en Belles Arts, il·lustrador, pintor, dissenyador, editor i llibreter amb una llarga trajectòria en el món de la imatge. Sota la signatura de Sr. López, ha treballat per a Grupo Planeta, Anaya, Zahorí de Ideas, Limocerámics, Edelvives, Londji, Teide, Instituto Europeo de Diseño, Pintar-Pintar, TV3 o Edebé, entre uns altres.

L’autor va ser seleccionat després d’una crida a projecte realitzat pel Gremi de Llibrers amb la col·laboració de l’Associació Professional d’Il·lustradors de València (APIV), l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV) i ComunitAD (Empreses de Comunicació Publicitària de la Comunitat Valenciana). Van formar part del comitè de selecció tres professionals designats pels col·lectius APIV, ADCV i ComunitAD, el president del Gremi, un representant de l’organització de la Fira del Llibre i un representant de FULL.

En aquesta entrevista ens parla sobre el procés de creació del cartell de la Fira i sobre la funció de la il·lustració en els llibres.

Quins van ser les teues motivacions en presentar-te a la crida a projecte?

El cartell de la Fira del Llibre sempre m’ha atret. És un d’eixos cartells que sempre m’ha vingut de gust fer, com el de les Falles de València o el de la Fira de Juliol. Són cartells molt representatius de la ciutat, d’esdeveniments relacionats amb València, la cultura, el plaer, el carrer, la primavera… A més són cartells que permeten un treball molt obert, molt lliure per a l’il·lustrador, són alegres, lúdics i expressius. A açò se suma que la Fira del Llibre està molt lligada en certa manera al meu treball: la il·lustració i el disseny gràfic. El meu entorn laboral és el del llibre, molts dels meus clients són editors, per tant, és un cartell amb el qual m’identifique enormement. A més, enguany tenia doble motivació ja que acudeix a la fira per primera vegada la llibreria en la qual se situa el meu espai de treball, Estudio 64, librería-galería especializada en ilustración, amb la qual col·labore portant la imatge i la gestió expositiva amb els il·lustradors que programem en l’espai galeria d’Estudio 64.

Què has volgut explicar en el cartell?

Volia que el cartell s’identificara amb el meu treball, volia projectar sobre aquesta imatge la meua experiència, les meues ganes i la meua manera de fer. La idea de la qual partia era la de confeccionar una proposta en la qual quedara reflectida la filosofia de la fira del llibre, en la qual el llibre és el protagonista. El cartell havia de contenir una imatge forta, neta, directa i contundent, una metàfora visual sobre el propi llibre. Havia de ser un cartell per a tots els públics a més d’alegre, ja que l’esdeveniment al qual convoca és una festa i una celebració.

Sempre han estat presents en la meua trajectòria les imatges de cors, el color roig, les textures, el collage, així que la imatge del cartell havia de reunir d’una manera o un altre tots aquests elements. La proposta presentada, a la qual he denominat “Librorazón”, parla de la passió pel llibre, de la passió per la lectura. Parla del llibre com a circulació d’oxigen, d’idees i emocions, del llibre com vitalitat. Parla de desig, passió i emoció. La imatge fa referència a la florida editorial que està tenint lloc en aquests moments, a la bona salut actual del mercat editorial. Parla del llibre com alguna cosa viu, que segueix bategant. A més també incorpore l’entorn de la fira; els Jardins de Vivers, la naturalesa, la vegetació, els ocells, la vida.

Com ha sigut el procés creatiu?

El procés ha sigut l’habitual en el meu treball. Mescla de tècniques: grafit, dibuix, gouache, collage, escanejats i fusió d’imatges. Sempre cercant un resultat potent, contundent, fresc i actual però amb referents clàssics. M’agrada sempre fer referència a la memòria, als records; en aquest cas a través de l’estètica d’enciclopèdia mèdica en la qual es fusiona la secció i la forma del cor amb la forma del llibre. Crec que la memòria és fonamental en la nostra trajectòria, en la nostra càrrega sentimental, i en aquest cas el llibre i el cor són part d’eixa memòria, del nostre bagatge i experiència.

Com influeixen les teues lectures en el procés d’il·lustració? Què t’inspira?

En moltes ocasions la lectura o els textos influeixen en el meu treball, sobretot quan desenvolupe projectes personals, treballs lliures que no són encàrrecs de cap client. Les lectures em suggereixen en moltes ocasiones títols o punts de partida a través dels quals desenvolupe una imatge. En una sèrie recent de collages vaig treballar a partir d’una paraula i la seua definició. Desenvolupava el treball en dues direccions. En unes, ocasions a partir del concepte i la seua definició construïa la imatge; i en unes altres, a partir de la imatge que realitzava cercava el concepte i la definició, sempre jugant amb la metàfora i la ironia.

M’inspiren lectures, m’inspiren lletres de cançons, títols de llibres o fins i tot llibres sencers, com per exemple el llibre Les ciutats invisibles d’Ítalo Calvino, publicat per Siruela, sobre el qual vaig desenvolupar, fa ja molts anys, tot un seguit de dibuixos, pintures i xicotetes escultures donant vida a cadascuna de les ciutats que descrivia l’escriptor.

Quin consideres que és la funció de la il·lustració en els llibres?

Les il·lustracions en els llibres generen un altre nivell de lectura, aporten al text nous significats i desenvolupen un altre tipus de sensibilitats en el lector. Donen motiu a la creativitat, a la sensibilitat visual, i a l’aprenentatge i el reconeixement en el cas dels llibres infantils. Les il·lustracions són una manera d’animar a la lectura, d’introduir al futur lector en una obra literària. Les il·lustracions atrapen i sedueixen, poden convertir el llibre en un objecte únic, cura, en una peça de col·leccionista. La il·lustració contribueix al desenvolupament de la imaginació i a l’obertura mental. La il·lustració és bellesa igual que la literatura. I a la meua manera de veure la bellesa és fonamental en les nostres vides, per a gaudir, per a sentir i per a avançar.

I una altra cosa fonamental que quasi deixe en el tinter!, la il·lustració en els llibres ens dóna de menjar als il·lustradors i ens permet desenvolupar el nostre treball, així que tots a comprar llibres il·lustrats!.

Pot animar la il·lustració a la lectura?

Per descomptat. És una manera d’animar a la lectura, d’atrapar i introduir al lector en una obra literària. En el cas dels xiquets, és la manera de familiaritzar-los i atraure’ls a la lectura, mitjançant la lectura de contes que ells escolten i veuen prendre forma i fer-se realitat a través de les imatges.

Per a acabar, recomana’ns tres llibres d’il·lustradors
Podria recomanar un milió de llibres! Triar solament tres va a resultar una tasca complexa. A veure, el primer podria ser Caza de conejos, amb textos de Mario Levrero i il·lustracions de Sonia Pulido, editat per Libros del Zorro Rojo. El recomane per la seua delicadesa i peculiaritat tant en il·lustracions com en textos.

El segon llibre recomanat seria Jane, el zorro & yo, de Fanny Britt i Isabelle Arsenault, publicat a Espanya per Salamandra Graphic, llibre que vaig conèixer en la passada fira de Bolonya en la caseta de l’editorial canadenca La Pastèque i que, malgrat que no solc ser lector de novel·la gràfica, en aquest cas em va seduir la il·lustració d’Isabelle Arsenault, que connecta molt amb els meus gustos i els meus processos.

Com a últim llibre no puc deixar de recomanar el treball d’un il·lustrador que conec molt d’a prop, Julio Antonio Blasco, Sr. López. I com em costa triar entre les meues criatures recomanaré dues: L’arca de Noelia, amb estupend text de Txabi Arnal Gil i editat per Mil·lenni, un llibre molt divertit per a lectors a partir de 8 anys i també per a adults, com el propi Txabi recomana; i el segon llibre és Animal musicians, amb textos de Pedro Alcalde i de moment publicat solament per l’editorial coreana Darim Publishing Co., un llibre didàctic molt visual, pertanyent a una col·lecció en la qual ja existeixen títols com a Animals arquitectes o Animal doctors.