Els col·legis també gaudeixen de la Fira

31-03-2017

La 52 edició la Fira del Llibre, en col·laboració amb la Direcció General de Cultura de la Generalitat Valenciana, obri de nou les seues portes als col·legis i centres d’educació secundària amb un ampli programa d’animació i foment de la lectura, que inclou des de trobades amb autors a tallers, espectacles i contacontes. Les activitats estan dirigides a alumnes i alumnes d’Infantil, Primària, Secundària i Batxillerat i es desenvoluparan en els dies lectius del calendari de celebració de la Fira.

Trobades amb autors

La Fira del Llibre serà l’oportunitat per a conèixer i debatre amb els autors, algunes de les obres dels quals els alumnes i alumnes hauran pogut treballar prèviament en classe. El 25 d’abril, després d’haver llegit Empar, fallera major infantil, xiquets i xiquetes de tercer cicle de Primària podran conèixer més a fons aquesta història a través de la seua autora, Fani Grande. Similar experiència espera a un altre grup del mateix nivell amb Ximo Potter i el col·leccionista de mòbils i el seu autor, Vicent Sanhermelando; i als joves de Secundària amb El millor dels 22 i Vicent Dasí. L’endemà continuaran les trobades amb Juli Capella, autor de El tio de la porra; Josep Usó, que signa L’any de l’herba sana; i Enric Lluch, autor de Després del silenci. El 27 d’abril concorrerà Manel Joan i Arinyó per a debatre amb públic de Batxillerat sobre la seua novel·la de detectius El cas Peníscola. Amb els de Secundària parlarà del seu poemari Versos blancs. Per la seua banda, Mercè Climent dialogarà el 28 d’abril amb públic de tercer cicle de Primària sobre les seues publicacions La flauta màgica i El misteri dels Reis d’Orient.

Tallers

Una altra forma de gaudir de les històries, de la lectura i d’altres formes d’expressió oral serà a través dels tallers. El 25 d’abril Francesc Sanchis acostarà la música folk als xiquets i xiquetes de Primària i Secundària amb Ben Ballat, experiència que després podran traslladar a les aules. Per a Infantil i Primària, Sénia Projectes Educatius desenvoluparà el taller d’animació lectora Contes de comptar i descomptar. A partir de El cas de les paraules inaudites, Vicent Palatsí ensenyarà mitjançant jocs als del primer cicle de Secundària a utilitzar el diccionari. I per als qui se’ls resistisquen les matemàtiques, el taller La teua avia és una crack de les mates, a càrrec de Joan Olivares, els ajudarà en aquesta matèria. Ja el 26 d’abril, Irene Verdú, Maria Martínez i Noèlia Conca coordinaran un contacontes i un taller d’art per a alumnes d’Infantil a partir del llibre Joan Miró, un món de colors. Per al 27 d’abril, les activitats programades per a Infantil i Primària seran el taller sobre el llibre Melcioret vol ser músic, a càrrec del seu autor, Miguel Ángel Murcia; el taller de creació de animalhomes i animajectes a partir de l’obra Algú ha vist al senyor Larsen, d’Aitana Carrasco; i el taller de meteorologia Quin oratge farà demà?, per un dels seus coautors, Jordi Payà. El públic de Secundària i Batxillerat gaudirà del recital de poesia Contapoemes: poemes contats, realitzat pel rapsode David Vid; i del debat entorn del llibre (Tot) el que encara no saps sobre les marques, de Pilar Alonso. L’últim dia de tallers serà el 28 d’abril amb ¿Cuántas patas tiene un pirata?, una activitat per a Infantil sobre la creació de personatges de conte, a càrrec de l’il·lustrador Justo Rodríguez; i Duelo de Juglares, per Sergio R. Alarte. En aquest cas els alumnes de Secundària i Batxillerat hauran de continuar l’obra de Quevedo i Góngora amb els seus propis versos.

Racó del conte

A qui no li agrada que li expliquen un conte? Abans de ser escrites, les històries van ser narrades, i és ací on resideix l’origen de l’amor per la lectura. Un ritual d’iniciació perquè xiquets i xiquetes, i els que no ho són tant, gaudisquen en la Fira d’històries passades i noves a partir de la màgia de la veu. Contacontes com a Almudena Francés, Domingo Chinchilla, Núria Urioz i Susu Benítez estaran respectivament en la Fira el 25, 26, 27 i 28 d’abril. D’altra banda, el 27 d’abril, Núria Sendra acostarà als xiquets i xiquetes de Primària la nova edició de Les rondalles d’Enric Valor. L’endemà podran escoltar al costat dels seus companys i companyes d’Infantil i Secundària Els Contes de Sambori. I on està la moralina? Amb el contacontes Els monstres també tenen por, que es realitzarà el 26 d’abril, els assistents de Primària aprendran a superar les seues pors irracionals.

Espectacles

Les arts escèniques també tenen el seu lloc en la programació escolar de la Fira amb representacions de teatre, titelles i recitals. L’any Miguel Hernández, la companyia de teatre CRIT acostarà el 25 d’abril la figura del poeta a alumnes i alumnes de Secundària i Batxillerat a través d’una selecció de versos, anotacions biogràfiques, documents històrics i música en directe. El 26 d’abril, les titelles de El ball de sant Vito explicaran en l’espectacle còmic La sopa de pedra com sobreviuen els que menys tenen; i el 27, el Teatre Bufo i Empar Claramunt desenvoluparan teatre d’objectes amb Història d’un zero davant un públic d’Infantil i Primària. Finalment, el 28 d’abril, en Sabores: teatro para comer de todo, Pàmpol Teatre ensenyarà a cuinar als més xicotets.