52
FIRA DEL LLIBRE DE VALÈNCIA
DEL 20 D'ABRIL
A L'1 DE MAIG DE 2017
JARDÍ DE VIVERS
DE 11.00H A 14.00H     DE 17.00H A 21.00H
DEL 20 D'ABRIL
A L'1 DE MAIG

Il·lustre anecdotari

Vida i extraordinàries i portentoses aventures dels i de les professionals de la il·lustració gràfica. 20è aniversari d’APIV

El 2017, APIV compleix vint anys des de la seua refundació l’any 1997. Dues dècades defensant els drets dels professionals de la il·lustració gràfica, lluitant per la dignificació del sector i visibilitzant el treball dels nostres associats i associades.

Prop d’un quart de segle creient fermament en l’aforisme popular de «la unió fa la força» i constatant la meditació de John Donne de «cap home [ni dona] és una illa» sinó «una peça del continent, una part del tot»¹: les males pràctiques, les condicions abusives, els pressupostos indignes que un accepta, afecten també a la resta de professionals de la mateixa manera que els assoliments individuals i els avanços en el reconeixement dels drets que cadascú aconsegueix, són una victòria de la qual pot gaubar-se tot el col·lectiu.

Sovint escoltem l’escaïnada que aquesta, la nostra, és una professió molt solitària. La solitud, la falta de comunicació, d’intercanvi d’informació i d’experiències, ens fan febles i vulnerables davant dels qui tracten d’aprofitar-se del desconeixement, de la inexperiència o de la il·lusió d’aquelles persones que comencen la seua marxa professional. Combatre eixa solitud i eixa indefensió és, sense cap dubte, la pedra angular, la raó de ser, el leitmotiv d’una associació professional. No en va homenatgem en el nostre títol la Vida i extraordinàries i portentoses aventures de Robinson Crusoe de York, navegant, com a paradigma de la solitud exacerbada —física i espiritualment— i de l’ànsia per tornar a l’abraçada de la vida col·lectiva. Un lloc en el qual alimentar-se de l’experiència d’aquells que ens van precedir, que van aplanar el camí, que ens poden servir de brúixola, d’agafall, de far. Un espai en el qual els talents emergents que donen els seus primers passos en el terreny de la il·lustració i el còmic —en la compartició gràfica de les idees, en definitiva— contagien als seus predecessors d’una saba nova, de nous llenguatges i referents, de noves maneres de fer i de territoris inexplorats. Un pal al qual lligar-se i fer oïdes sordes davant els cants de sirena: «no tenim pressupost però et farem promoció», «col·labora en aquest projecte i intentarem pagar-te en el següent», «açò ho veurà molta gent i et plouran els encàrrecs» o, el més bast de tots, «si no ho fas tu, ja trobarem a algú disposat a fer-ho».

«Il·lustre anecdotari» és el compendi de cinquanta-tres anècdotes, reflexions i experiències escrites i il·lustrades pels socis i sòcies d’APIV mitjançant les quals han volgut visibilitzar els secrets de la professió de la il·lustració gràfica, les seues condicions laborals i les seues vivències personals, així com els sotsobres, cruïlles, atzucacs i assaltadors que han anat eixint-los al pas al llarg del camí. Un camí intricat però jalonat d’extraordinàries i portentoses aventures.

Manuel Garrido

¹John Donne; «Meditació XVII»; Devocions per ocasions emergents; 1624.

ORGANITZA

COL·LABORA

FOTOS

VIDEOS