Rafa Arnal: “El camp de concentració de Portaceli és un dels episodis més desconeguts de la història valenciana”

27-04-2018

L’Associació Stanbrook. Centre d’Estudis i Documentació de la Memòria Republicana presenta aquesta vesprada en la 53 Fira del Llibre el llibre i documental El camp de concentració de Portaceli 1939-1942 (L’Eixam Edicions), de diversos autors i coordinat per Rafael Arnal. Es tracta del primer treball editorial i audiovisual sobre camps de concentració a Espanya a propòsit del cas de Portaceli (Serra) i “un dels episodis més desconeguts de la història valenciana”, relata Arnal. L’obra recull abundant documentació inèdita sobre l’empresonament i execució del Rector Peset.

La història del camp de concentració de Portaceli es remunta a març de 1939 en el port d’Alacant, on quasi 20.000 persones que esperaven fugir de la repressió cap a l’exili van ser capturades per l’exèrcit franquista. Després de passar pel camp provisional de Los Almendros i el d’Albatera, establert oficialment l’11 d’abril de 1939, i com a conseqüència de la impossibilitat d’identificar els presoners, entre els quals es trobaven importants personalitats de la República, explica Arnal, van ser desplaçats al camp de Portaceli. Prenent com a referència l’hospital de tuberculosos, el govern republicà va obrir el camp en 1937, que posteriorment va ser ampliat pels franquistes. Quants i quin tipus de presos va albergar, quina va ser el seu destí després del seu pas, com funcionava i quina importància tenia en relació a la resta de camps que van sorgir després de la guerra són algunes de les qüestions que aborda el llibre a partir de nombrosos testimonis i documents oficials. Molts dels ells fan referència al Rector Peset, com el que demostra el seu pas per Portaceli, diverses comunicacions en relació al seu trasllat o la fulla de sortida de la Cárcel Modelo amb destinació a la seua execució a Paterna. Davant el repunt de tuberculosos a Espanya, el camp de concentració de Portaceli va ser reconvertit en Sanatori Nacional Antituberculosis en 1942. Des d’octubre de 2017, un monolit recorda les víctimes del camp de concentració a l’entrada del que actualment és l’hospital Dr. Moliner.

El camp de concentració de Portaceli 1939-1942 és el resultat de 12 anys de recerca que va començar Rafael Arnal amb la documentalista anarquista Pilar Molina, morta en 2008, i a la qual s’han anat sumant el vicepresident de la Associació Stanbrook, David Coronat Verdeguer; el cronista oficial de Serra, Policarp Garay i Martin; els historiadors Ricard Camil Torres Fabra, Vicent Gavarda Cebellán, Mirta Núñez Díaz Balart i Pau Pérez Duato; i el periodista, crític d’art i escriptor Francisco Agramunt Lacruz. El treball ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques i de la secció de Memòria Històrica de la Diputació de València.

El documental que acompanya la publicació forma part d’una trilogia juntament amb Operació Stanbrook, viatge a l’exili algerià, 75 anys després (2015) i Fills del silenci (2016). Un recorregut des del final de la guerra en el port d’Alacant fins a l’exili al nord d’Àfrica, la repressió en els camps de concentració i presons franquistes, i l’anomenat “exili interior”.