El Gremi de Llibrers mostra les seues condolences per la mort de Paco Camarasa, el seu primer president

6-04-2018

El llibreter va ser un dels fundadors del gremi el 1977,  i propietari, durant diversos anys de la llibreria La Araña-Pablo Neruda, que va ser objecte d’un atac terrorista d’extrema dreta durant la Transició

A Barcelona, va obrir la llibreria Negra i Criminal, i va ser comissari del festival BCNegra entre 2006 i 2017

El Gremi de Llibrers de València manifesta les seues condolences per la defunció ahir de Paco Camarasa (València, 1950), històric llibreter i dinamitzador cultural valencià. Camarasa va fundar el Gremi del Llibrers de València en 1977, juntament amb Paco Dávila, Isidro Soriano i José Campos, i va ser durant diversos anys el seu primer president. Va cursar Econòmiques en la Universitat de València, etapa en la qual fou detingut i torturat per la seua activitat antifranquista, per la qual també va estar diversos mesos empresonat. Posteriorment, començà a treballar amb el seu germà en la cèntrica llibreria La Araña, que a l’estiu de 1976 fou objecte de la col·locació d’una bomba per part de terroristes d’extrema dreta. Reoberta amb el nom de Pablo Neruda, la llibreria va ser punt de trobada dels demòcrates valencians durant la Transició. Camarasa va ser també impulsor de la Fira del Llibre, que començà a celebrar-se en la plaça de l’Ajuntament i que, abans del seu trasllat definitiu als Jardins de Vivers, va funcionar durant dos anys en la Llotja de manera temàtica i cooperativa.

Després de diversos anys d’experiència com a distribuïdor de llibres, a finals dels anys 80 es traslladà a Barcelona, ciutat en la qual residia des de llavors i on, juntament amb la seua dona Montse Clavé, va obrir en 2002 la llibreria Negra y Criminal, que va tancar en 2015. En la capital catalana, el llibreter va ser un gran divulgador de la novel·la negra, tant des del seu establiment, especialitzat en el gènere, com des del festival BCNegra, que va comissariar durant onze edicions fins a 2017, abandonant el projecte per motius de salut.

És, a més, l’autor de Sangre en los estantes, obra en la qual recopilà de manera alfabètica els grans autors del gènere de novel·la negra i policíaca. En 2015, fou un dels professionals reconeguts en el 50 aniversari de la Fira del Llibre de València. En 2017, va rebre la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de la ciutat de Barcelona.

La capella ardent de Paco Camarasa romandrà oberta durant tot el dia d’avui. El funeral se celebrarà demà en el tanatori de les Corts de Barcelona.