José Pruñonosa: “Existeix un ressorgiment del Tercer Corrent entre els jazzistes valencians”

21-04-2017

José Pruñonosa (València, 1971) presenta Tercera corriente. El nuevo jazz valenciano del siglo XXI, on estudia els motius del ressorgiment d’aquesta estètica nascuda als Estats Units en la dècada dels 50 del segle XX com a mestissatge del jazz i la música clàssica contemporània

“La meua hipòtesi és que en el jazz valencià hi ha un ressorgiment de l’estètica coneguda com a Tercer Corrent, a mig camí entre la música clàssica contemporània i el jazz. Per a justificar-lo, em recolze en diversos factors, com són l’especial idiosincràsia en el tema de les bandes de música, l’afició valenciana a les formacions de corda i els últims treballs de recuperació y transcripció d’obres d’aquesta corrent que ha realitzat Perico Sambeat amb Sedajazz”, ha explicat l’autor José Pruñonosa (València, 1971), durant la presentació del llibre Tercera corriente. El nuevo jazz valenciano del siglo XXI. L’obra estudia els motius del ressorgiment d’aquesta estètica nascuda en els Estats Units en la dècada dels 50 del segle XX.

Pruñonosa assisteix a la Fira junt amb un dels músics protagonistes de l’obra, el saxofonista, compositor i director Jesús Santandreu, i l’editor de la publicació, Josep Lluís Galiana, director del segell EdictOràlia Llibres i Publicacions, vinculat a processos creatius contemporanis. Santandreu, qui sabia de la investigació doctoral que Pruñonosa va defendre el passat mes d’octubre, va ser qui el va animar a divulgar les idees fonamentals de la seua tesi “en un llibre dirigit a músics, especialistes i aficionats”.

Per a l’investigador, un dels motius d’aquesta influència es deu “a l’especial idiosincràsia en València amb les bandes de música, que enllaça molt bé amb el cool jazz, un tipus de sonoritat promoguda per Gil Evans i Miles Davis i que introdueix trompes, tubes, fliscorns, és a dir, instruments atípics en el jazz, però no per a les bandes”.

Així mateix, l’autor ha explorat la tendència del jazz en València a sonar “amb instruments de corda clàssics en quartets de corda i orquestres simfòniques”. “També hi ha un altre apartat dedicat a les versions jazzístiques en el corredor mediterrani de Joaquín Rodrigo, en especial del concert d’Aranjuez, i de Federico Mompou, sobretot Canciones y Danzas i Las Impresiones Íntimas”, ha destacat Pruñonosa.

A més, afegeix, aquesta tesi “es justifica amb el treball actual de Perico Sambeat amb Sedajazz”, qui “ha estat recuperant i transcrivint obres clàssiques i emblemàtiques del Tercer Corrent”. Al llarg de les seues pàgines, s’analitza també el treball del trompetista David Pastor i el saxofonista, compositor i director de Big Band Ramón Cardo, entre altres.

Activitats vespertines

Aquesta vesprada en la Fira han continuat les activitats infantils amb el taller d’animació lectora “Animant els clàssics” d’Iván Alfaro, i amb el contacontes de Carles Cano, l’autor homenatjat en aquesta edició. També han tingut lloc nombroses presentacions de llibres: Lo normal, de Rafael Camarasa; La Calderona, de David Coronado Verdeguer; Siente, vive y ama, de Silvia Lara Juan; Curas. La acción de la fe en el cuerpo femenino, de Eliana dos Santos; Tercera Corriente. El nuevo jazz valenciano del siglo XXI, de José Pruñosa; La taulleria valenciana dels segles XVII, XVIII y XX, de Ignasi Gironés Sarrió i Vicent Guerola Blay; Maldita Literatura, de Lur Sotela; No voy a pedirle a nadie que me crea,de Juan Pablo Villalobos; Ser feliz no es fácil pero sí es posible, de Ángel Joel Méndez López; Pren la paraula, de Josep Lacreu; i La Barraca i Flor de Maig, de Vicent Sorribes. L’Asociació de Bibliotecaris Valencians ha presentat la 25 edició dels Premis Samaruc de literatura infantil i juvenil en valencià. Finalment, els i les assistents que han vingut a la Fira aquesta vesprada han gaudit  del taller “Cocina sana con Thermomix, de Irene Arcas y Mayra Fernández, i del concert de guitarra de Toni Cotolí.