Menuda Fira: presentacions, tallers, concerts i activitats per a xiquets i xiquetes

10-04-2017

Els xiquets i xiquetes també podran gaudir de la 52 Fira del Llibre amb un ampli programa d’activitats gratuïtes, que inclou des de presentacions i signatures de llibres fins a contacontes, concerts i tallers. L’Espai de l’Autor, l’Espai de Tallers, el Microespai, la Biblioteca, els propis Jardins de Vivers i diverses sales del Museu de Ciències Naturals acolliran en horari de matí i vesprada diferents actes dirigits i oberts a públic infantil. Els caps de setmana i dies festius, la Fira intensificarà la seua programació.

20, 21, 22 i 23 d’abril

El dijous 20 d’abril s’inaugura la 52 Fira del Llibre, en la qual xiquets i xiquetes seran benvinguts al matí amb un contacontes a càrrec de Vicent Cortés i un taller d’animació lectora amb contacontes sobre els llibres del Sambori. A la vesprada, amb motiu del centenari del seu naixement, tindrà lloc “Merienda de cuentos… con Glòria Fortes”, una altra sessió d’animació lectora amb àlbums il·lustrats, contes tradicionals, poesies i cançons. Després, el conte Alfred i els tres peixets de matí, d’Ángel Carreras i Enric Sanç servirà d’argument per a un contacontes-taller.

El divendres 21, Raquel López Cascales unirà contes i cuina en “Una història amb recepta”, mentre que Iván Alfaro estarà al capdavant del taller “Animant els clàssics” i també serà possible gaudir amb el contacontes Carles Cano. Precisament, enguany l’escriptor homenatjat en la Fira serà el propi Cano, professor durant 20 anys, contacontes, guionista de programes infantils de ràdio i televisió, i escriptor amb una extensa obra de literatura infantil i juvenil per la qual ha rebut nombrosos premis. En la Fira, l’autor presentarà La volta al món en 8 contes, amb Paco Giménez, i El desbaratat conte dels fesols màgics.

Durant el pont de Sant Vicent, els dies 22, 23 i 24 d’abril, el públic infantil serà un dels grans protagonistes de la Fira amb 15 activitats programades. Destaquen de nou els contacontes, com “Contes multicolors”, amb música i titelles; La carabassa Tomasa, amb entrevista a una de les seues autores, Xaro Navarro; “I… conte contat… conte signat?”, on l’especialista Josep Antoni Gimeno Morera ensenyarà el llenguatge de signes; el taller d’animació lectora “Els monstres valencians”, que endinsarà en l’univers fantàstic valencià a partir del llibre de Francesc Gisbert, La Maria no té por, i l’espectacle InfanTICS, d’Artics Produccions. Tot açò serà el dissabte 22.

L’endemà continuen els contacontes amb “Contando con mimo”, paraules i gestos de Rosi Cortázar i Ana Sánchez; i “Roda de contes”, amb Carles Cano, Susu Benítez i Vicent Cortés. A més, s’han programat les presentacions de Diari d’unes vacances avorrides, de Pep Castellà; i de Paco Muñoz, l’home de la guitarra, escrit per Enric Lluch i il·lustrat per Anna Roig. I no faltaran tallers com “Pèls: Els meus monstres peluts” o lectures com la d’Una ballena y nueve poemas, a càrrec de la seua autora, Alexandra López Capitelli.

El dilluns 24 d’abril, el contacontes “Un carrer en cada poble: homenatge a Blasco Ibáñez” repassarà la vida i trajectòria de l’escriptor valencià, que també protagonitzarà una visita teatralitzada pel recinte de la Fira. Aquest dia hi haurà una altra oportunitat d’assistir al taller “Animant els clàssics” d’Iván Alfaro que, amb el contacontes sobre el llibre Uhuru. Tres històries africanes, de Carles Enguix, completen l’agenda del dia.

25, 26 i 27 d’abril

El 25, 26 i 27 d’abril acolliran respectivament els contacontes de Vicente Cortés; “Borumballa”, a càrrec del tio Vicent i Jota; “Petons i moixaines”, contes plens de tendresa per als bebès amb la veu d’Assumpta Mercader; o el taller “Somnis il·lustrats”, on es compartiran somnis i malsons per a il·lustrar.

29 i 30 d’abril, i 1 de maig

L’últim cap de setmana llarg de Fira, inclòs el dilluns 1 de maig, estarà de nou replet d’activitats infantils. El dissabte 29 d’abril estan programats dos tallers de creació de punts de llibre, un d’ells a partir dels personatges del Drac Pasqual. Un altre taller creatiu de dibuix girarà al voltant de la presentació del llibre Ot el Bruixot i les dites dels mesos i també serà possible gaudir d’un taller de creació literària per a xiquets, a partir del llibre Enciclopèdia misteriosa dels éssers diminuts, d’Alícia Casanova. A més, tindrem els contacontes d’Ameba i el contacontes sobre el drac Basti; el seu autor, Domingo Sandoval, presentarà les seues històries i personatges amb il·lustracions en directe. També es presentarà l’àlbum il·lustrat On són les claus?, de Carles Cano i Aitana Carrasco, en la vesprada del dissabte 29.

Els contacontes en diversos idiomes protagonitzaran de nou el diumenge 30. Per exemple, John Harrop contarà The gingerbread man en anglès; Giovanna Vivian contarà “Hoy te cocino un cuento”; i Domingo Chinchilla, Núria Urioz i Almudena Francés estaran al capdavant d’una altra “Roda de contes”. Jordi Raül Verdú contarà el seu llibre L’últim llop de la Serrella i també presentarà els nous títols de la col·lecció “Primeres Rondalles d’Enric Valor”, que ha adaptat, com també es presentarà Contalles de Muniatto, de les germanes Besolí. Rodamons Teatre farà l’espectacle “Joguines màgiques” i la guitarra elèctrica de Bandasonora s’unirà a la paraula en Bandits a la biblioteca, a càrrec de Rebombori Cultural. També tindrem els tallers “Puntadas de color”, per a endinsar-se en el món de la costura, o “Ninot giratori”, sobre la física que genera el moviment.

En el dia de clausura de la Fira, l’1 de maig, tindrà especial rellevància la poesia en el recital “Tast de Poesia”, per Carles Cano i Vicent Camps; en la presentació de Música i versos, de Cristina Escrivà; i en la presentació musicalitzada del poemari Poemes amb llum de lluna, amb la participació de Maria Dolors Pellicer i Paco Giménez. També tindrem la presentació de Sensacionari, de Bertomeu, o el concert de Bressolant. No faltarà el taller “La meua mamà és la millor mare del món”, d’Ana Zurita, o els contacontes de Marta Pereira, els Cuentos ecológicos de Trotacuentos, i el contacontes en anglés musicalitzat Freddy Frog, a càrrec de Ree Gillett. La presentació de la primera novel·la infantil de Manel Álamo, Mar i el llibre negre, serà un altre dels actes del dia.

Activitats en la biblioteca de la Fira

D’altra banda, els xiquets i xiquetes podran divertir-se amb el programa d’activitats de la biblioteca de la Fira, que organitza el Servici d’Acció Cultural de l’Ajuntament de València. Tots els dies, del 20 d’abril a l’1 de maig, els més menuts tindran a la seua disposició tallers d’animació infantil com “Bibliooca”, “L’arbre dels desitjos” i “Art el negre”; i tallers de manualitats per a crear marcapàgines, xapes i “La meua biblioteca de paper”, així com tallers de papiroflèxia i per a acolorir personatges. A més podran viure l’experiència de convertir-se en contacontes en el taller “Posa veu a Paco Roca” i també tindran l’oportunitat de felicitar Blasco Ibáñez amb motiu de l’any dedicat a l’autor valencià en 2017.

La majoria d’activitats es repetiran diversos dies durant la Fira.